Input your search keywords and press Enter.

Sarma s PIK mljevenim mesom na potpuno drugačiji način – Mljeveno meso s oznakom Meso hrvatskih farmi

Zimski dani vrijeme su kada svi volimo pojesti dobru hranu na žlicu, a kako bi uživali u samo najboljim okusima tradicionalne kuhinje sarma je svakako pravi odabir. Majstor kuhar Branko Ognjenović, za Volim meso portal otkrio je što je sve potrebno za pripremu “glavice sarme”. Ovako pripremljena, sigurno će potaknuti brojne komentare ljubitelja tradicionalne sarme, no okus joj nije promijenjen, samo je dobila zanimljiviji izgled.

Kako bi na stol poslužili najfiniju sarmu u zaista drugačijem obliku, osim kiselog kupusa, izuzetno je važno kakvo ćemo mljeveno meso odabrati. PIK pakirano svježe meso provjereno je do najsitnijih detalja i dolazi na stolove potrošača s više od 100 farmi rasprostranjenih diljem Hrvatske. Da izbora u spravljanju sarme ne bi nedostajalo, pobrinula se bogata lepeza PIK mljevenih mesa, svinjećeg, junećeg, miješanog i light PIK mljevenog mesa.

Umjesto malih sarmica za svoju obitelj pripremite „glavicu sarme“

Sastojci za 4 osobe:
• glavica kiselog kupusa (oko 1 kg težine), 600 g PIK miješanog mljevenog mesa, sol, papar, lovorov list, 1 žličica mljevene crvene paprike, 100 g riže, 3 češnja češnjaka, 2 glavice luka, svježi peršin, 100 g slanine, 300 g suhih rebara, 50 ml ulja

Priprema:
Nasjeckajte sitno slaninu i luk te ih prepržite na tavi. Češnjak narezati na ploške i prokuhati ga u vodi.
Mljeveno meso stavite u zdjelu sa začinima: sol, papar i sitno sjeckani svježi peršin. Umiješajte rižu te preprženu slaninu i luk. Nakon toga dodajte vodu u kojoj se kuhao češnjak i sve zajedno promiješajte. Ukoliko je kupus preslan, isperite ga malo u vodi. Pritom listove kupusa razdvojite i stanjite im korijen. Sloj mljevenog mesa stavite na spojene listove kupusa, a zatim oblikujte “glavicu”. Kupus izrežite na tanke rezance, a slaninu na veće kocke (ili suha rebra) i sve zajedno posložite na dno lonca. Zatim položite glavicu sarme te dodajte: papar u zrnu, mljevenu crvenu papriku, sjeckani luk i lovorov list. Ulijte vode toliko da prekrije sarmu pa je poklopite dubokim tanjurom, otvorom prema dolje. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol. Glavicu sarme poslužite na većem tanjuru ili većem pladnju pa je režite na kriške.

Zanimljiv video kako složiti glavicu sarme nalazi se na linku: http://www.volim-meso.hr/video-sarma-motanje-nov-nacin/

Suzana Jovanović
Savjetnica za odnose s javnošću
IM&C AGENCIJA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)