Input your search keywords and press Enter.

Zagrebački kvartet igitaristica Ana Vidović sinoć su, 2. kolovoza u atriju Kneževa dvora, na svom prvom zajedničkom nastupu, izveli vrhunski glazbeni program sastavljen od Beethovenovog Gudačkogkvarteta u D duru, Vivaldijevih Koncerata za gitaru i gudače u C i D duru u obradi Karla Scheita, Ruždjakov Klasični vrt te Ravelov Gudački kvartet u F duru te očekivano oduševili festivalsku publiku.

Sinoćnji zajednički nastup najstarijeg hrvatskog komornogansambla Zagrebačkog kvarteta, koji je u travnju ove godine proslavio 100. obljetnicu osnutka, i virtuozne gitarističkeumjetnice Ane Vidović donio je izvedbu dva Vivaldijeva koncertaza lutnju i mandolinu u obradi za gitaru i gudače koju potpisuje gitarski virtuoz i pedagog Karl Scheit, poznat i kao „austrijski Segovia“. Ana Vidović prvi je put na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupila 1997. i za taj nastup osvojila nagradu Orlando te time postala najmlađa laureatkinja s nepunih 17 godina, a njendrugi  nastup bio je upriličen prije točno 20 godina. „Knežev dvor je prekrasan prostor, pogotovo za klasičnu gitaru. Idealno akustičan i zapravo je rijetko pronaći takav savršen prostor ujedno prelijep koji glazbeniku daje posebno nadahnuće“, kazala je Ana Vidović povodom ovog dugo iščekivanog nastupa. Ana Vidović je od svojeg prvog koncerta koji je održala u osmoj godini obišla svijet oduševljavajući publiku na više od tisuću koncerata u prestižnim dvoranama i prostorima na svim kontinentima, a već više od 15 godina živi i radi u SAD-u te su, nažalost, njena pojavljivanja na hrvatskim glazbenim pozornicama rijetka. Sinoćnji festivalski nastup bio je ujedno i prvi umjetnički susretAne Vidović i Zagrebačkog kvarteta koji je, u svojih 100 godina postojanja, često nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Od prvog nastupa 1958. brojimo ih tridesetak, a posljednji je njihov samostalni koncert na Igrama održan prije 10 godina, uz njihovu90. obljetnicu, kada im se priključio i pjevač Krešimir Špicer.Stoga ne čudi zainteresiranost publike za koncert ove gitarističke velemajstorice i Zagrebačkog kvarteta koji su svojom vrhunskom interpretacijom pomno osmišljenog programa zadivili ljubitelje glazbe u Dvoru. Osim Vivaldijevih koncerata u obradi KarlaScheita, nakon čega je Ana Vidović publiku počastila virtuoznom solo izvedbom Tárreginog Sjećanja na Alhambru, Kvartet je izveo i Beethovenov treći gudački kvartet u D duru, najliričniji i najsuptililniji iz opusa 18, zatim rano djelo Marka Ruždjaka Klasični vrt, koji je Kvartet praizveo 1978. upravo u Kneževu dvoru, te prvi i jedini Ravelov gudački kvartet, nastao u studentskim danima ovog skladatelja.

Glazbeni program jubilarnih 70. Igara nastavlja se koncertom svjetskih zvijezda klasične glazbe, pijanistice Yuje Wang i klarinetista Andreasa Ottensamera koji će nastupiti u atriju Kneževa dvora u utorak, 6. kolovoza s početkom u 21:30. Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja,  a  ne gostovanja, mjesto  susreta, ideja  i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik,   Dubrovačko-neretvanska županija  te   brojni  sponzori   i   donatori: Mastercard, HEP, Tele2, OTP banka, Tekstilpromet, Coca-Cola, ALH, Ford, Kraš, Caboga Stiftung, Hrvatska turistička zajednica, TZ grada Dubrovnika  i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

Karla Labaš

Ured za odnose s javnošću i marketing

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.