Input your search keywords and press Enter.

Voda stigla u Mrčevo, Mravinjac i Riđicu

Gradonačelnik Andro Vlahušić sa suradnicima i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Valentin Dujmović danas su po prvi put pustili pitku vodu u Mrčevu, Mravinjcu i Riđici čime je i simbolično obilježen kraj radova izgradnji vodoopskrbnog sustava Gornjih sela Orašca.

„Trebalo je šest godina da se ideja o dovođenju vode u Gornja sela pretvori u djelo. Najrprije je izgrađena mjesna, a potom i glavna mreža s nizom infrastrukturnih objekata. Za Primorje je najvažniji posao riješen“, kazao je gradonačelnik Vlahušić, a završetkom započetih radova na proširenju ceste, rekao je, ispunit će se i posljednji preduvjet za razvoj ruralnog turizma u ovom dijelu Grada Dubrovnika.
Direktor Vodovoda Valentin Dujmović istaknuo je kako će nakon ishođenja uporabne dozvole, koja se očekuje najkasnije za 15 dana, Vodovod krenuti s postavljanjem priključaka za kućanstva. Do sada je u ova tri sela podneseno 40 zahtjeva za postavljanje priključaka.
Podsjetimo, prvi mlaz vode u Gornjim selima simbolično je pušten iz hidranta na Gromači u srpnju 2015. godine, a uslijedilo je priključenje na sustav korisnika u Kliševu, Ljupču i Gromači, a usporedno su nastavljeni radovi na II. fazi izgradnje sustava koja uključuje sela Mrčevo, Mravinjac i Riđicu. Sada, kada je voda stigla i u ova tri sela, projekt Vodovoda i Grada Dubrovnika je konačno završen.
Tijekom četiri godina radova na terenu ukupno je položeno 20 kilometara vodovodnih cijevi. Izgrađeni su brojni objekti – crpne stanice Orašac i Mrčevo, vodospreme Orašac i Gromača, tlačni cjevovodi od crpne stanice Orašac do vodospreme Gromača te od crpne stanice Mrčevo do Riđice, kao i magistralni cjevovodi od vodospreme Gromača prema naseljima Ljubač, Gromača, Kliševo, Mrčevo, Mravinjac i Riđica  kao i trafostanica Mrčevo.
Osim toga, dovođenjem magistralnog cjevovoda do granice s Općinom Dubrovačko primorje omogućit će nastavak gradnje prema naseljima Dubravica i Majkovi.
Vodovod Dubrovnik u ovaj kapitalni projekt uložio je ukupno 19,3 milijuna kuna bez PDV-a, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskih voda u iznosu od 90%. U izgradnju mjesne mreže Vodovod Dubrovnik je prethodno uložio 6 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *