Input your search keywords and press Enter.

Vlahušić u Bruxellesu: Sloboda, Grad i sveti Vlaho!

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sudjelovao je danas na konferenciji o svetome Vlahu održanoj u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Konferenciju naziva „Dubrovnik: Valorizacija hrvatske nematerijalne kulturne baštine u europskom kontekstu –  2016. – godina Sv. Vlaha“ priredila je zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica hrvatske delegacije Europske pučke stranke (EPP) Dubravka Šuica.

„Sveti Vlaho zauzima posebno mjesto u srcima svih građana Dubrovnika, grada koji stoljećima mirno počiva u starčevoj sigurnoj ruci. Koliko Dubrovnik i njegova okolica štuju svoga nebeskog zagovaratelja govori i to da smo ovu, 2016. godinu u cijelosti posvetili svome zaštitniku kada obilježavamo 1700 godina od smrti sveca koji je umro u 36-oj godini života mučeničkom smrću ne htijući se odreći svoje vjere“, rekao je u svom govoru gradonačelnik Vlahušić te podsjetio da je Festa sv. Vlaha 2009. godine upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kao prinos hrvatske, dubrovačke posebnosti jedinstvu svjetskih civilizacijskih i kulturoloških različitosti.

„Iako duboko poštujem prošlost, čvrsto biram živjeti u budućnosti“, nastavio je gradonačelnik i kao sljedeći izazov istaknuo potrebu cjelovite obnove dubrovačke katedrale, ali i iznio želju da u suradnji s Društvom prijatelja dubrovačke starine Grad Dubrovnik svetom Vlahu i samoj Festi podari muzej u bastionu sv. Margarite.

„Sve se mijenja, politički režimi, države, vremena, ali Grad, sveti Vlaho i Sloboda čine nerazdvojivo tkivo na kojem stoljećima počiva Dubrovnik“, zaključio je gradonačelnik svoj govor.

Kao uvod u konferenciju prikazan je kratki filma redatelja Tonka Jovića „Grad na ruci – Dubrovnik“, a nakon čega su o svetome Vlahu u španjolskim regijama Navarra i Valencija govorili španjolski zastupnici Antonio López-Istúriz White i Esteban Gonzáles Pons. Sudionike konferencije pozdravila je i zastupnica Dubravka Šuica.

Don Stanko Lasić govorio je o svecu zaštitniku Grada i njegovoj ulozi u dubrovačkoj biskupiji i gradu Dubrovniku. Povjesničarka umjetnosti Maja Nodari predstavila je značenje Feste u kontekstu UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine. Adriana Kremenjaš Daničić, predsjednica Europskog doma Dubrovnik, udruge koja je inicirala obilježavanje Godine svetoga Vlaha osvrnula se na ciljeve i očekivane rezultate Godine svetoga Vlaha kao i Međunarodni centar svetoga Vlaha u Dubrovniku. Skupu se obratio i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Konferenciji u Europskom parlamentu nazočili su i zastupnici u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier, zastupnice Ivana Maletić, Marijana Petir i Biljana Borzan, veleposlanik u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske i EU u Bruxellesu Goran Štefanić, slovenski zastupnik Ivo Vajgl, estonski zastupnik Tunne Kelam, te budući premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)