Input your search keywords and press Enter.

Vlahušić se pismom obratio djelatnicima Libertasa: Ne mogu objasniti odluku Gradskog vijeća

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić uputio je pismo svim djelatnicima javnog poduzeća Libertas kojim im se zahvaljuje na izvanredno odrađenom poslu kojeg obavljaju svakog dana, a naročito u danima turističke sezone. U svome pismu gradonačelnik Vlahušić posebno se osvrnuo i na jučerašnji posve neargumentirani izostanak suglasnosti Gradskog vijeća za nabavku dodatnih 20 autobusa kojom se trebao završiti prije pet godina pokrenut postupak modernizacije voznog parka Libertasa. Tekst pisma prenosimo u cijelosti.

Poštovani zaposlenici Libertasa,

Dopustite najprije da vam se osobno zahvalim na izvanrednom poslu koji obavljate. Pritom mislim na sve vas, počevši od vozača, mehaničara, administrativnog i pomoćnog osoblja, pa sve do Uprave društva.

Upravo Vašim predanim radom  pridonijeli ste da se naš narančasti ljubimac iz društva gubitaša sigurnim koracima pretvara u jednu od najuspješnijih gradskih tvrtki.
Naime, u posljednjem šestogodišnjem razdoblju pametnim i odgovornim poslovanjem uspjeli ste značajno umanjiti izdvajanja iz gradskog proračuna te povećati vlastite prihode na što svi morate biti ponosni. Usporedbe radi, za pokrivanje razlike cijene koštanja javnog prijevoza po kilometru iz gradskog proračuna 2010. godine izdvojen je 31 milijun kuna, a ove 2016. godine tek 18,5 milijuna kuna. Ukupno ste u istom razdoblju za proračun Grada Dubrovnika „uštedjeli“ preko 60 milijuna kuna i tako osigurali da se ta sredstva ulože u neke druge projekte, jednako važne našim građanima, a posljednjih godina uspjeli ste ostvariti i značajnu dobit.

Ono što je vrijedno svake pohvale je što je tvrtka istovremeno osigurala rast kvalitete i dostupnosti usluge javnog prijevoza, povećala broj i frekventnost linija, „pomladila“ flotu i uvela novu tehnologiju naplate, što je dovelo do povećanja zadovoljstva kod krajnjih korisnika usluge javnog prijevoza, građana i turista. Samo u posljednje četiri godine nabavljena su 34 nova autobusa, a kritike na dotrajalost flote zamijenile su pohvale.

Prošlog tjedna Dubrovnik je primio vrijedno priznanje kao šampion hrvatskog turizma. Za tu prestižnu titulu, uz djelatnike u turizmu, zaslužni su svi naši građani, posebice djelatnici naših komunalnih tvrtki. U vrijeme sezone Vaši vozači postaju recepcionari, vodiči, u svakom kontaktu s posjetiteljima predstavljaju i u konačnici promoviraju svoj grad. I na tome Vam zahvaljujem.

Zato me iznenadila odluka dijela vijećnika u Gradskom vijeću koji su u ponedjeljak odlučili Libertasu uskratiti suglasnost za nabavku dodatnih 20 autobusa čija kupovina bi prosječnu starost autobusa smanjila sa sadašnjih 9,9 godina na 3,2 godine i omogućila društvu da rashoduje preostalih 35 starih autobusa koji se koriste jedino u slučaju prijeke potrebe, uslijed kvarova i tijekom vrhunaca sezone.

Gradski vijećnici HDZ-a i DDS-a su, bez da su ponudili ikakav valjan argument, odlučili da ne žele završetak postupka modernizacije flote, te su, što je još nevjerojatnije, svim građanima Dubrovnika, Župe, Konavala, Primorja onemogućili vožnju novim autobusima, dostojnim grada šampiona turizma.

Budući da ne mogu pronaći suvislo opravdanje za takvu odluku, kao gradonačelnik odgovoran za ukupno poslovanje Grada i gradskih tvrtki i ustanova preostaje mi samo da vam ponudim moju ispriku. 
S poštovanjem,

Gradonačelnik

Andro Vlahušić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *