Input your search keywords and press Enter.

Vilina špilja iznad Omble

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, G. Krešimir Ilić, Načelnik Sektora inspkcijskog nadzora zaštite prirode, Zagreb – prošli četvrtak dobilo je pismo:

Predmet: Zašto je strogo zaštićena Vilina špilja večeras osvijetljena jakim reflektorima i u nju ulaze neki ljudi?

Poštovani,
Večeras smo oko 21 sat dobili uznemirene dojave mještana Komolca na naš Zeleni telefon Eko Fon, koji žive u blizini izvora Omble i Viline špilje, kako su vidjeli da je Vilina špilja osvijetljena pod jakim reflektorima te da su kod izvora vode uz cestu parkirani džipovi.
Odmah smo konaktirali 112 i PU Dubrovnik…. Nakon 1 sat doznali smo od PU Dubrovnik da su pošli na očevid. Kako nemaju ljudstvo za penjanje uz stijene do Viline špilje rekli su nam da će ispitati tijekom noći tko to čini i zašto čini i obavjestiti odmah sutra nadležne institucije.
Zaštićena Vilina špilja pored bogatstva faune je i vrijedno arheološko nalazište što je potvrđeno prilikom zadnjih istraživanja u listopadu 2014. kada su pronađene značajne artefakte, koje dokazuju prisutnost čovjeka unazad 2000 godina u kontinuitetu.
Molimo Vas da najhitnije ispitate što se to noću čini u Vilinoj špilji ovih dana (osvijetljavanje jakim reflektorima može uznemiriti i šišmiše koji su sada u hibernaciji / i tko to čini te da li imaju za to posebne dozvole?

Sa štovanjem
Predsjednica:
Jadranka Šimunović

Co,
Javna ustanova za zastićene prirodne vrijednosti DNž – gđa Marija Crnčveić