Input your search keywords and press Enter.

Vijećnicima prezentiran projekt rekonstrukcije tvrđave Imperijal

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić održao je danas sastanak u Uredu gradonačelnika s članovima Povjerenstva za žurne razgovore s Razvoj golfom, predstavnicima tvrtke Razvoj golf d.o.o te glavnim projektantom Željkom Pekovićem na temu rekonstrukcije tvrđave Imperijal na Srđu.

U radu povjerenstva sudjeluju predstavnici svih političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, a današnjem sastanku su se odazvali predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković, Lukša Matušić, Maro Kristić, Ivan Viđen i Mladen Gojun. Tvrtku Razvoj golf zastupao je prokurist Ivan Kusalić sa suradnicom Jelenom Mijatović.

Prokurist Kusalić uvodno je razjasnio da, suprotno uvriježenom stavu, lokacijska dozvola ne prejudicira poziciju Muzeja Domovinskog rata unutar tvrđave Imperijal. Lokacijskom dozvolom se, sukladno zakonima, označavaju samo vanjske dimenzije svake pojedinačne građevine u kompletnom obuhvatu, uključujući i tvrđavu Imperijal. Time se pobija stav da se lokacijskom dozvolom poništava ugovor o koncesiji, naglasio je prokurist Ivan Kusalić.

Projektant Peković održao je prezentaciju projekta tvrđave Imperijal, vijećnicima pojasnio pojedine sastavnice projekta te odgovorio na sporna pitanja. Istaknuto je kako je projekt predvidio obnovu tvrđave u svom izvornom obliku, a u proceduru su od početka aktivno uključeni Hrvatsko vijeće za kulturna dobra te Povjerenstvo za tvrđavu Imperijal, imenovano od pomoćnice ministrice kulture Sanje Šaban u sastavu Miljenko Domjan, Tomislav Petrinec i Bruno Diklić. Članovi povjerenstva davali su mišljenja i smjernice za potrebe rješavanja stručnih pitanja rekonstrukcije tvrđave, u suradnji s Konzervatoskim odjelom u Dubrovniku.

U fazama je razmatrano niz mogućih rješenja, uključujući i lokaciju muzeja u središnjem dijelu tvrđave gdje se trenutno nalazi stalni postav izložbe Dubrovnik u Domovinskom ratu. Sukladno svim stručnim smjernicama, kao najbolja pozicija za smještaj muzeja odabran je zapadni bastion tvrđave, uzimajući u obzir zadane dimenzije objekta. Peković je pritom istaknuo da muzej u zapadnom bastionu može djelovati kao samostalna cjelina, ima zaseban ulaz sa tri strane za naplatu ulaznica i komunikaciju posjetitelja izvana i iz hodnika unutar tvrđave, te sve prateće sadržaje za obavljanje muzejske djelatnosti.
Navedeno povjerenstvo pri Ministarstvu kulture predložilo je dodatak projektu u središnjem dijelu građevine, u kojem bi se nalazio memorijalni prostor muzeja koji bi bio povezan sa muzejom u zapadnom bastionu, što je Razvoj golf prihvatio i uvrstio u projektno rješenje. Uz stalni postav muzeja u zapadnom bastionu nalazit će se kulturno-edukativni prostor izložbenog karaktera. Na vanjskom dijelu platoa postoji mogućnost organiziranja vanjskih izložbi.

Na sastanku je otvoreno i pitanje problematike ilegalnih građevina koje se trenutno nalaze na česticama zemlje tvrđave Imperijal. Svi sudionici usuglasili su se kako je rekonstrukciju tvrđave potrebno napraviti u cijelosti, a ne u fazama, te je sukladno tome potrebno uskladiti stvarno stanje sa zakonskom regulativom.

Dogovoreno je kako će se sljedeći sastanak održati u najkraćem roku, na kojem će se definirati daljnje postupanje vezano za rekonstrukciju Imperijala i odluku Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

Doris Alavija, Grad Dubrovnik

Kratka prezentacija projekta: Rekonstrukcija tvrđave Imperijal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)