Input your search keywords and press Enter.

Vijeće HOO-a: Internetsko klađenje inozemnih priređivača ide na štetu hrvatskog sporta

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) je na sjednici održanoj 7. travnja razmatralo sustav financiranja javnih potreba u sportu iz dijela prihoda igara na sreću te se posebno osvrnulo na internetsko klađenje inozemnih priređivača.

Treba istaknuti kako je, iako članak 68. Zakona o igrama na sreću izričito zabranjuje priređivanje igara na sreću inozemnim priređivačima, oni nesmetano posluju u Republici Hrvatskoj čime krše zakon. Time što ne plaćaju nikakve naknade, poreze i ostala davanja a njihovi se prihodi odlijevaju u inozemstvo, ne samo da dovode u neravnopravan položaj domaće priređivače već i izravno nanose štetu Državnom proračunu i hrvatskom sportu koji ostaju bez značajnih sredstava. Napomenimo da trenutno u Hrvatskoj pravo priređivanja igara na sreću klađenje ima sedam trgovačkih društava od mogućih 20, dok je broj nelegalnih priređivača višestruko veći. Jedan od uvjeta koji domaći priređivači internetskog klađenja moraju zadovoljiti je da otvore 50 uplatnih mjesta i zapošljavaju 100 radnika, tako da se gubitak zbog inozemnih priređivača za Državni proračun očituje i kroz nezapošljavanje radnika, te neplaćanje plaća i doprinosa. 

Imenovano je vodstvo Misije na Igrama XXXI. olimpijade Rio 2016. godine. Damir Šegota, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za olimpijski program obnašat će dužnost šefa Misije, a njegovom zamjenicom imenovana je Petra Nosso, stručna suradnica u Uredu za olimpijski program. Član Zdravstvene komisije HOO-a Dinko Pivalica bit će šef zdravstvenog tima. Press attachéom je imenovana glasnogovornica HOO-a Manuela Sentđerđi Čorković. 

U Program potpore sportskim ekipama u predolimpijskom kvalifikacijskom ciklusu (Razvojni program V) Vijeće je uvrstilo mušku košarkašku seniorsku reprezentaciju koja u srpnju u Torinu ima mogućnost izboriti nastup na OI Rio. Aleksandar Petrović, novi izbornik i trener pod čijim je vodstvom hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila posljednju medalju na velikom natjecanju, 1995. godine na Europskom prvenstvu u Ateni, uvršten je među trenere ekipnog olimpijskog sporta čiji rad sufinancira HOO. 

Status evidentnih olimpijskih kandidata službeno je potvrđen bacačici koplja Sari Kolak, koja je olimpijsku normu ispunila na Otvorenom zimskom prvenstvu u bacanjima u Splitu bacivši koplje 62,75 metara, zatim plivačici Matei Samardžić, strijelkinjama Mariji Marović i Tanji Perec, jedriličaru u klasi RS:X Luki Mratoviću, a u muškoj vaterpolskoj reprezentaciji Ivan Buljubašić je zamijenio Frana Paškvalina. Do današnjeg je dana ukupno 50 sportaša izborilo pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Riju. 

U Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija uvrštene su, na temelju plasmana na Svjetskom kadetskom kupu, judašice Petrunjela Pavić, Helena Vuković, Lana Drobac i Lara Cvjetko te tekwondašica Dora Runtić, brončana na Europskom kadetskom prvenstvu. Novi korisnici Individualnog programa posebne skrbi o mladima su judašica Katarina Lucija Vuković i judaš Filip Miljević, daljinska plivačica Dina Levačić, peta na Svjetskoj rang listi 2015., taekwondašice Anamarija Runtić i Bruna Vuletić, zlatne na Europskom juniorskom prvenstvu, te Ana Taslak, Kristina Čerina i taekwondaši Luka Perajica i Marko Triva, zatim boksač Mladen Sobjesalski, 5. na Europskom juniorskom prvenstvu, mačevalac Petar Fileš te karatistica Marina Barac, srebrna na Europskom juniorskom prvenstvu. Kajakaši Luka Obadić i Jadran Zonjić, 5. na Svjetskom prvenstvu mlađih seniora, te Ivan Tolić, 10. na istom prvenstvu, koristit će Program potpore kvalitetnim sportašima. 

Vijeće je dalo pozitivno mišljenje Hrvatskom jedriličarskom savezu za organizaciju Europskog prvenstva u klasi Laser za mlađe seniore u Splitu te K1 TopCat Svjetskog prvenstva i K2/K3 Međunarodnog prvenstva u Pašmanskom kanalu. Odlučeno je i da će HOO biti pokrovitelj High5 – prvog međunarodnog festivala sportskog filma, medijske, sportske industrije i kulture sporta koji će se održati u Zadru od 26. do 30. travnja. Središnji događaj festivala bit će festival sportskog dokumentarnog filma na kojem će posjetitelji moći vidjeti i domaće dokumentarce „Barakude“ i „Gnothi Seauton“, dok sudionike u konferencijskom dijelu očekuju panel i javne rasprave te okrugli stolovi. 

Izvor fotografija: HOO/Jaki Franja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)