Input your search keywords and press Enter.

Video: Nina Kraljić oduševila na Eurosongu i prošla u finale

Sedam godina nismo vidjeli Hrvatskog predstavnika u finaluEurosonga, dvije godine nismo uopće sudjelovali na ovom natjecanju, ali sinoć je u Stockholmu Nina Kraljić izborila prolazak u nastavak natjecanja.

https://www.youtube.com/watch?v=cFNKXHAPkEs

Pjesmom “Lighthouse” pobjednica natjecanja The Voice osvojila je stručne žirije i publiku i plasirala se u finalnu večer. Uz našu Ninu u daljnje natjecanje prošli su i predstavnici Azerbejdžana, Rusije, Nizozemske, Mađarske, Austrije, Češke, Cipra, Armenije i Malte. S obzirom da je za Bosnu i Hercegovinu uz ostale izvođače nastupila i naša violončelistica Ana Rucner naši su obožavatelji navijali i za susjednu zemlju, ali oni se nažalost nisu plasirali u finale.

Prva polufinalna večer je otvorena pobjedničkom pjesmom s prošlogodišnjeg natjecanja “Heroes”, a voditelji su Petra Mede, koja je već vodila Eurosong 2013., i Mans Zelmerlöw, pobjednik prošlogodišnjeg Eurosonga.

Nina je pjesmu izvela besprijekorno, peta po redu, kao i na prve dvije probe. Iako su obožavatelji negodovali zbog njezine haljine koja ju je onemogućila da ima življu koreografiju nastup je bio efektan. Naime, Nina se na pozornici pojavila u 18 kilograma teškoj Zigmanovoj kreaciji. U jednom trenutku članovi pratećih vokala skinuli su plašt, a Nina je ostala u malo ženstvenijoj kombinaciji. Ipak, i ta ‘ogoljena’ verzija haljine bila je teška pa je Nina samo mogla rukama pratiti ritam pjesme.

Na kraju svog nastupa presretna je uzviknula, ‘Hvala vam lijepa’ na hrvatskom jeziku i pobrala ogroman pljesak.

– Ajme! Bez teksta sam! Hvala vam! Ovo je do sada bilo nezaboravno putovanje iiskustvo i presretna sam što smo konačno u finalu – objavila je presretna Nina na svomFacebook profilu nakon objave rezultata.

Nina je samouvjereno nastupila pred publikom u kojoj se, otkrio nam je komentator Duško Ćurlić nalazilo mnogo hrvatskih zastava. Među njima su u Stockholmu bile i Ninine baka i majka koje su joj među posljednjima prije nastupa poželjele sreću.

A čak 70 posto čitatelja vjerovalo je da naša predstavnica može u finale, 19 posto njih u našoj anketi smatralo je kako se Nina neće iskazati dok je 11 posto čitatelja odgovorilo da ne zna kakav će biti nastup.

Da je Nina miljenica publike bilo je jasno već na večeri prije prvog polufinala kada je svečano otvoren Eurosong. Naša predstavnica sve je oduševila u crnoj Zigmanovoj kreaciji, a nezapaženo nisu prošli ni članovi sastava pratećih vokala. Najlaskavija za Ninu zasigurno je bila titula Miss  Eurosonga, koju joj je dodijelio portal ESCKAZ – (Eurovision Song Contest Knowledge A to Z) zbog njezine, kako su objasnili, unutarnje i vanjske ljepote.

Već prije početka samog izravnog prijenosa izbio je prvi skandal oko glasovanja. Naime, jedna od članica ruskog žirija objavila je na internetu video na kojem se vide ostali članovi žirija kako gledaju snimke nastupa predstavnika Nizozemske i Armenije, te međusobno komentiraju kako će Nizozemskoj dati sedam bodova, dok članica žirija od koje je sve i krenulo, Anastasyia Stoyskaya, govori kako će Armeniji dati bodove jer joj je muž Armenac. U dogovoru s ruskom nacionalnom televizijom, EBU je odlučio da Stoyskaya više neće biti dio ruskog nacionalnog žirija, niti će njeni glasovi u prvom polufinalu biti uzeti u obzir. Glasovi ostalih članova žirija će se normalno uračunati, s obzirom da kod njih nisu primjećene nikakve nepravilnosti. Također, ruska nacionalna televizija se obavezala da će do subote popuniti upražnjeno mjesto i imenovati člana žirija koji će zamijeniti Stoyskayu. EBU se, isto tako, ispričao armenskoj i nizozemskoj televiziji zbog činjenice da je snimka njihovih nastupa objavljena u sklopu videa. Iz EBU-a poručuju kako je nezavisni kontrolor bio nazočan prilikom ocjenjivanja pjesama u Rusiji i da nije zabilježio nikakve nepravilnosti.

Ovo je 61. Eurosong, a u njegovoj je povijesti izvedeno gotovo 1400 pjesama. Čast da izvede 1000. pjesmu pripala je Brianu Kennedyju 2006. godine. Svake godine natjecanje prati oko 180 milijuna ljudi, a ove godine prvi puta u povijesti prijenos se prati i u SAD-u. Rekorderi Eurosonga u pobjedana su Irska koja je slavila čak sedam puta, Švedska šest i Luksenburg, Francuska i Ujedinjeni narodi koji su pobjedili pet puta. Definitivno najveći gubitnik je Norveška koja je na posljednjem mjestu bila čak 11 puta.

Iako se često natjecateljima prigovara da ne pjevaju na materinjem jeziku statistika ipak ide u prilog pjesmama na engleskom. Većina pjesama koje su pobjedile, njih 26 bilo je na engleskom, francuski isto dobro prolazi, 14 pobjedničkih pjesama otpjevano je na tom jeziku. Zato ne čudi da se u prvoj polufinalnoj večeri čak 15 izvođača od njih 18 odlučilo pjevati na engleskom. Iznimke su bile BiH koja se predstavila pjesmom isključivo na materinjem jeziku, Grčka je pjevala polovično na materinjem i engleskom, dok je austrijska predstavnica izvela pjesmu na francuskom jeziku.

Čak četiri natjecatelja povratnika na Eurosong nastupila su u ovom polufinalu. Zanimljivo, nastupi su im bili uzastopni i nastupili su kao predstavnici Crne Gore (Bojan Jovović), Islanda (Greta Salóme), BiH (Deen) i Malte (Ira Losco).

U finalu nas očekuje još jedna poslastica, naime nastupit će slavni Justin Timbrlake. Prvi put u povijesti natjecanja, svjetska glazbena pop zvijezda tog kalibra koja je iz zemlje koja se ne natječe nastupit će na natjecanju. Timberlake će premijerno izvesti svoju pjesmu Can’t Stop The Feeling.

Iz svake polufinalne večeri u finale prolazi 10 natjecatelja. Francuska, Španjolska i Švedska glasovale se večeras, a Njemačka, Italija i Velika Britanija će u drugoj polufinalnoj večeri.

Izvor: Večernji; Foto: Reuters / Pixsell

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *