Input your search keywords and press Enter.

VELIKANI JAZZA IZ CIJELOG SVIJETA OTVORILI PRVO IZDANJE PONTA LOPUD JAZZ FESTIVALA

Prvi dan Ponta Lopud Jazz festivala započeo je okruglim stolom na kojem su sudjelovali “jazz master in residence”, Joe Lovano, ali i mentori Thana Alexa, umjetnička direktorica Ponta Lopud Jazz festivala, Lada Obradović, Antonio Sánchez, David Sánchez i David Tixier.

 

Baš kao i okruglom stolu, i masterclassu, odnosno “Intimnim razgovorima o glazbi” američkog saksofonista, skladatelja i dobitnika Grammyja Joe Lovana, prisustvovali su i svi sudionici; Haddis Alemayehu, masinko – etiopska lutnja (Etiopija), Mirsad Dalipi, bubnjevi (Kosovo), Aldo Foško, klavir i saksofon (Hrvatska), Maja Grgić, vokal (Hrvatska), Milena Jančurić, flauta (Srbija), Lana Janjanin, klavir i vokal (Hrvatska), Jošt Lampret, bas (Slovenija), Stevan Milijanović, klavir (Srbija), Borna Pehar, klavir (Hrvatska), Žiga Smrdel, bubnjevi (Slovenija), Ajda Stina Turek, vokal (Slovenija), Lidija Strika, bas (Hrvatska), i Angelica Zacchigna, vokal (Italija i Hrvatska).

 

U predvečerje, u bajkovitom ambijentu restorana Mandrač na Lopudu, svečano je otvoreno prvo izdanje festivala koju u svom fokusu ima ljubav prema glazbi, druženju i razmjeni znanja iskustava, ali i specifičnih umjetničkih senzibiliteta.

 

Predstavnicima medija prva se obratila se organizatorica Ponta Lopud Jazz festivala Tilda Bogdanović Grossel, koja je u svom vrlo emotivnom obraćanju naglasila koliko je sretna da je su nakon velike pandemijske stagnacije uspjeli pokrenuti nešto što je izazvalo vrlo pozitivne reakcije, pa je na “dobrim vibrama” nakon prva tri vrlo uspješna izdanja Ponta Lopud Film festivala, pokrenut i ovaj, koji slavi jedan od najljepših glazbenih žanrova, jazz.

Thana Alexa, naglasila je koliko je sretna što je pokrenut ovaj kreativni projekt, zahvaljujući između ostalog i viziji i energiji Tilde Bogdanović Grossel, “Kada sam Tildi predložila da sa mnom krene na ovo putovanje, ona je moju ideju objeručke i bez prevelikog razmišljanja prigrlila i za mene je ovo gotovo nadrealno. Toliko sam sretna što sam okružena svim ovim nevjerojatnim umjetnicima i vjerujem da je ovo samo početak i da će ovaj festival na dugoročno generirati, ne samo golemu količinu kreativne energije, nego i divna prijateljstva.

 

Prisutnima se obratio i “master in residence”, Joe Lovano, koji je istaknuo: “Čast je i privilegij, ali i zadovoljstvo biti tu, na prvom izdanju Ponta Lopud Jazz festivala. Veselim se, ne samo sudjelovati, nego i u ovom bajkovitom ambijentu slušati ono najljepše – dobru glazbu.

 

Četverostruki dobitnik nagrade Grammy Antonio Sánchez izjavio je kako je iznimno zadovoljstvo biti na Lopudu, u okruženju iznimnih umjetnika, slušajući divnu glazbu i sudjelujući u nadahnjujućim razgovorima. “Svi smo mi proputovali smo svijet, ali ljepota Lopuda uistinu oduzima dah i nevjerojatno smo počašćeni činjenicom da imamo mogućnost biti tu, stvarati i uživati”.

 

U večernjim satima u nestvarnom ambijentu vrta hotela Grand održan je prvi koncert David Sánchez Group, a uz dugogodišnje suradnike Luisa Perdoma (klavir) i Rickya Rodrigueza (bas), izveli su kompaktnu adaptaciju suvremenog ansambla panafričke glazbe koja vuče korijene iz afro-portorikanske glazbe, uz afro-karipsku perspektivu. Kao posebni gost na bubnjevima pridružio im se kolega i bivši član sastava, Antonio Sánchez. Nakon koncerta, japanski pijanist BIGYUKI, pjevačica i looping umjetnica Thana Alexa i australski basist Lex Sadler otvorili su i vodili jam session te pred oduševljenom publikom na najljepši način zaokružili prvu festivalsku večer.

 

Danas će masterclass “u duetu” održati Joe Lovano i David Sánchez, nakon čega će uslijediti masterclass i jam sudionika pod vodstvom Luisa Perdoma (klavir) i Rickya Rodrigueza (bas).

Pred hotelom Grand očekuje nas sastav Obradović & Tixier Duo koji zajedno vode francuski pijanist David Tixier i hrvatska bubnjarica Lada Obradović. Kao i prvu večer, nakon koncerta uslijedit će jam session. Na linku ulaznice.hr/r/Ponta-Lopud-Jazz-festival možete preuzeti svoj besplatne ulaznice i biti dio ovog glazbenog spektakla.

 

Za vrijeme festivala, dodatno je organiziran dolazak na Lopud brodom Argosy. Vožnja brodom traje do najviše 60 minuta. Danas, 1. rujna, brod Argosy kreće iz luke Gruž u Dubrovniku u 19:00 sati, a povratak s Lopuda je u 00:30, a 2. rujna polazak iz Dubrovnika je također u 19:00, dok je povratak s Lopuda zakazan za 01:00.Raspored vožnji brodom Argosy kao i sve dodatne informacije o programu možete pronaći na: https://jazz.pontalopud.hr/program-2023/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.