Input your search keywords and press Enter.

Veličanstveni koncert Zbora HRT-a i solista u Dvoru

GLAZBENI PROGRAM 72. IGARA

Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija sa solistima Darijom Auguštan, Martinom Gojčeta Silić, Stjepanom Franetovićem i Robertom Kolarom sinoć, 15. srpnja otvorio je sezonu festivalskih koncerata u atriju Kneževa dvora.

Višeminutnim pljeskom festivalska je publika nagradila veličanstvenu izvedbu Papandopulove Hrvatske mise uvijek rado dočekanog i slušanog Zbora HRT-a pod ravnanjem svog šefa-dirigenta Fačinija i solista koji su se dva puta vraćali na naklon. Hrvatska misa u d-molu, op. 86, koju je Boris Papandopulo napisao 1939. kako bi zborovima olakšao i pojednostavio mogućnosti izvedbe na koncertnim turnejama gdje nema uvijek na raspolaganju orkestra ni dobrih orgulja, na Dubrovačkim ljetnim igrama već je izvedena 1983. kada je dotad zagubljenu partituru dirigent Vladimir Kranjčević sa svojim zborom pripremio i na oduševljenje autora skladbe izveo u sklopu 34. Igara. Boris Papandopulo tom prigodom je izjavio: „Ja sam osobno bio vrlo iznenađen ljepotom te glazbe koja je u odličnoj interpretaciji izvođača dobila pravi svoj smisao.“ Sudeći po reakcijama festivalske publike, moglo bi se zaključiti da bi skladatelj slušajući sinoćnju izvedbu u Dvoru rekao isto.

Sljedeći koncert na programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara na rasporedu je već večeras, 16. srpnja u 21:30 kad će u atriju Kneževa dvora klavirski recital s djelima Schumanna, Haydna, Ravela i Liszta izvesti Lovre Marušić.

Karla Labaš
Ured za odnose s javnošću i marketing

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)