Input your search keywords and press Enter.

Predavanje o raspelu u crkvi sv. Dominika u Gradu

Samostan Sv. Dominika u Dubrovniku organizira javno predavanje u ponedjeljak, 30. svibnja 2016. u 19:30 sati u dominikanskome samostanu. Predavač Matko Matija Marušić s nacionalnog Instituta za povijest umjetnosti održat će predavanje o monumentalnome gotičkom raspelu u dubrovačkoj dominikanskoj crkvi i izgledu crkve do 16. stoljeća. Ovo je predavanje prvo u predviđenome ciklusu javnih predavanja kojim dubrovački dominikanci žele sugrađanima približiti vrijednu kulturnu baštinu svoje crkve i samostana i na taj način obilježiti 800. obljetnicu utemeljenja dominikanskoga reda.

***

SAŽETAK PREDAVANJA
Dubrovačka crkva Sv. Dominika i njena monumentalna raspela

Monumentalna grupa s Raspetim Kristom, Marijom i Ivanom u trijumfalnom luku dubrovačke crkve Sv. Dominika odavno je prepoznata kao iznimno djelo, pripisano istaknutom slikaru venecijanskoga trečenta – Paolu Venezianu. Uz ovo, javnosti i istraživačima dobro poznato djelo, iz arhivskih izvora može se saznati da u unutrašnjosti crkve ovo Venezijanovo raspelo nije bilo jedino. Stoga pozornost valja usmjeriti i prema drvenome raspelu koje se danas čuva u sakristiji crkve, vrlo vjerojatno jednome od primjera koje spominju izvori.
Predavanje će pokušati odgovoriti na niz pitanja o raspelima u crkvi Sv. Dominika: o vremenu njihova naručivanja, izvornome smještaju, čašćenju… Tako će se, osim o samim raspelima, u predavanju razmatrati i izgled unutrašnjosti crkve Sv. Dominika do 16. stoljeća koji je bio bitno drugačiji od onoga kakvim ga poznajemo danas.

O PREDAVAČU
Matko Matija Marušić stručni je suradnik na Institutu za povijest umjetnosti i student Poslijediplomskoga doktorskog studija medievistike na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Od 2015. godine zaposlen je na projektu Hrvatske zaklade za znanost Dubrovnik: Civitas et Acta Consiliorum. Visualizing Development of Medieval Urban Fabric. Dobitnik je nagrade ‘Radovan Ivančević’ Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za diplomski rad Monumentalna raspela dubrovačkog područja do Tridentskoga sabora.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.