Input your search keywords and press Enter.

Večer Mate Matišića u Kneževom dvoru

U sklopu programa „Pisci na Igrama“, nedjeljna večer u Kneževom dvoru, 7. kolovoza, posvećena je dramskom piscu, scenaristu nagrađivanih filmova, skladatelju i gitarističkom virtuozu Mati Matišiću koji je ujedno i autor obrade glazbe i tekstova songova u dramskoj premijeri „Kafetarija“.

Scensko uprizorenje priprema mladi dubrovački redatelj Lukša Benić, a na sceni se pojavljuju glumci Nikša Butijer, Frano Mašković i Anđela Ramljak, uz sudjelovanje Vinka Brešana te samog pisca Mate Matišića.

„Razmišljajući o mogućoj tematskoj ili drugoj poveznici svih mojih bivših drama – učinilo mi se da ih povezuje samo jedno – smrt. Smrt me odgajala i kroz priče posebnog žanra plašenja, prisutnim u mom najranijem djetinjstvu. Sve što na neki način pripada trivijalnoj književnosti u mjestu mog rođenja bilo je normalno i jednakopravno vidljivoj stvarnosti“, napisao je o svojim dramama Mate Matišić, priznajući koliko je na njegov opus utjecala biografska činjenica rođenja u malom mjestu Ričice kraj Imotskog. Njegova vjerojatno osnovna tematska preokupacija jest veza između svijeta umrlih i svijeta živih (uz poseban tretman onih koji se nalaze negdje između), čemu često pristupa preko metafore lijesa. Kroz kratke prizore iz nagrađivanih drama „Cinco i Marinko“, „Žena bez tijela“, „Ničiji sin“ i „Balon“, uz neizbježan apsurdni humor te političke implikacije njegova rada koji domaću zbilju radikalizira do krajnjih granica, festivalskoj publici predstavlja se groteskan i pomaknut svijet ovog svestranog umjetnika. Matišić piše o ljudima koji su propustili umrijeti u pravom trenutku, a glumci Nikša Butijer, Frano Mašković i Anđela Ramljak, uz sudjelovanje samog pisca te Vinka Brešana, pokušat će se uhvatiti u koštac upravo s tom niti u njegovu opusu.

Pisac Mate Matišić u atriju je Kneževa dvora u nedjelju, 7. kolovoza s početkom u 21:30. Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na lokaciji izvedbe 1 sat prije početka programa. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)