Input your search keywords and press Enter.

Odmah nakon što je jaki potres dana 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, u spašavanje građana i sanaciju posljedica potresa uključili su se Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba te sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društvaGrada Zagreba. U samom središtu grada veliki broj objekata je oštećen, a ulice su bile zakrčene materijalom sa zgrada. Također je oštećen i veći broj vozila. Osim vatrogasaca iz Grada Zagreba, zatražena je i ispomoć u vatrogasnim vozilima (autoljestve i autoplatforma) sa vozačem za rad na visini iz JVP Varaždin, Sisak, Karlovac i Bjelovar te Virovitice kao i iz DVD-a Slunj. Prema informacijama koje je prikupilo Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice, tijekom dana i noći na području Grada Zagreba, vatrogasci JVP-a Grada Zagreba te DVD-i sa područja Grada Zagreba odradili su 209 intervencija, 27 je bilo u tijeku, a još u dojavama ima 219 intervencija. 

Pripadnici JVP Grada Zagreba su jučer u nekoliko navrata pozvali građane da ne preopterečuju broj 193 pozivima koji nisu prioritetni. I ovim putem molimo građane na strpljenje te da ne zovu vatrogasce radi informiranja o trenutnom stanju ili radi saniranja manjih oštećenja na objektima. 

Intervencije uslijed potresa imali su i vatrogasci Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Zabilježeno je preko 25 vatrogasnih intervencija u kojima je sudjelovalo 139 vatrogasaca na saniranju posljedica potresa, većinom uklanjanja srušenih dimnjaka, crijepova i cigli te saniranja krovišta. 

Požari otvorenog prostora

Dok su vatrogasci na širem zagrebačkom području intervenirali zbog potresa, u Dalmaciji je zabilježen niz požara otvorenog prostora. U Zadarskoj županiji tijekom jučerašnjeg dana zabilježena su tri požara otvorenog prostora, na području Slivnice Gornje, Poličnika i Podgradine. Požarom su zahvaćene trava i nisko raslinje površine 19 hektara, a na intervenciji je sudjelovalo 23 vatrogasaca, a bile su uključene i zračne snage. Svi požari su ugašeni.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom jučerašnjeg dana ŽVOC Split zaprimio je tri dojave o požaru na otvorenom prostoru. Gorjelo je kod mjesta Dobrinće kod Lovreća te kod Dugopolja gdje je požarom bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na  površini od oko 14 ha. Gašenje požara na otvorenom prostoru između mjesta Sveta Nedilja i Ivan Dolac na otoku Hvaru je ometala jaka bura. – Na gašenju požara koji je jučer zahvatio otvoreni prostor između mjesta Sveta Nedilja i Ivan Dolac na otoku Hvaru sudjelovalo je 62 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava Hvar, Starigrad, Jelsa i Sućuraj. Opožareno je oko 25 hektara površine, a sada je u tijeku dežurstvo te sanacija terena – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Dana 22. ožujka i JVP Mljet je zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod mjesta Babino Polje na otoku Mljetu. Požarom je zahvaćeno oko 4 ha uglavnom borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 20 vatrogasaca iz JVP-a Mljet te 5 vatrogasaca DVD-a Mljet. Požar je lokaliziran u 03:30 sati, a na terenu na saniranju i osiguranju požarišta ostaje 12 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz JVP Mljet.

U ovakvoj situaciji, gdje vatrogasci uz redovne poslove moraju sudjelovati i na suzbijanju širenja koronavirusa, molimo građane na dodatan oprez te da se pridržavaju općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. S obzirom na epidemiološku situaciju molimo građane da obavijeste vatrogasce nalazi li se u Vašem kućanstvu i osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite.

Ukoliko primijetite požar, nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

 

Nina Francetić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.