Input your search keywords and press Enter.

Vatrogasac s Mljeta poziva na odgovornost u sklopu velike kampanje ‘Obitelj na more, a pas na ulicu?’

Jedan je od junaka kampanje, čiji je slogan ‘Ugasimo neodgovornost’, i vatrogasac Franko Vičenčinović.

Već tradicionalnoj ljetnoj kampanji udruge Prijatelja životinja pod nazivom ”Obitelj na more, a pas na ulicu?” ove godine pridružila se Hrvatska vatrogasna zajednica, a plakati s vatrogascima i napuštenim psima pojavili su se u mnogim gradovima Hrvatske.

Vatrogasci svakodnevno gase požare i spašavaju životinje iz pogibeljnih situacija, a sada žele ukazati da su napuštene životinje, same i preplašene, izložene opasnim situacijama – gladi, žeđi, vrućinama, stradavanju pod kotačima automobila ili od ruke zlonamjernih pojedinaca.

Vatrogasci, a među njima i Vičenčinović, rodom s Mljeta, stoga su rado pružili svoju podršku sudjelovanjem u vizualnom predstavljanju kampanje pod sloganom ”Ugasimo neodgovornost”. Osim vatrogasaca, zvijezde na plakatima su Hus, Lucho, Mora, Ksena, Grucho i Fora, neodoljivi psi iz skloništa za napuštene životinje koji svi redom traže dom. Zajedno pozivaju na udomljavanje životinja umjesto kupnje, kao i na aktivno zalaganje protiv napuštanja i ubijanja životinja.

Kao što tijekom ljetnih mjeseci vatrogasci intenzivno gase požare po našim šumama tako će kroz poruke na uočljivim jumbo plakatima Franko i ostali vatrogasci pozvati sve na gašenje neodgovornog ponašanja prema životinjama, koje pohara Hrvatsku kroz porast napuštanja pasa i mačaka, osobito prije odlaska na godišnje odmore. Plakati manjeg formata distribuiraju se po lokalnim vatrogasnim društvima te su dostupni za sve zainteresirane.

Iako je, prema Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna, glavni problem i dalje ostaje neprovođenje zakonskih odredbi. Alarmantno je i što mnogi gradovi, unatoč svojoj zakonskoj obavezi, još uvijek ne zbrinjavaju životinje sukladno zakonu, nemaju info-centre te ne provode programe kastracije životinja i edukaciju građana o zaštiti životinja. Rezultat nedovoljnog provođenja programa kastracije konstantno je povećanje broja pasa i mačaka koje, umjesto da budu članovi obitelji, završavaju svoje živote na ulici i u ”skloništima” s rokom za ubijanje od 60 dana. Problemu pridonose i oni koji kupuju životinje, na štetu onih napuštenih koje bi mogli spasiti.

Hrvatska vatrogasna zajednica i Prijatelji životinja zato apeliraju na sve koji traže četveronožnog člana obitelji da dobro razmisle imaju li financijske i ostale uvjete za dugogodišnju odgovornu skrb o životinji te da otvore svoje srce i svoje domove nekoj od brojnih napuštenih životinja koje čekaju u skloništima i privremenim domovima.

Peticija za bolji Zakon o zaštiti životinja i više informacija o Kampanji nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su pridonijeli realizaciji plakata ”Ugasimo neodgovornost”. Profesionalnu i volontersku pomoć pružili su: Ana Mihalić (fotografija), Nives Spajić (šminka) i Maja Zaklan (dizajn plakata). Kampanja je realizirana u suradnji i uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu, Europlakata, Arta, Studija Zale, Avalona i Maraja Usluga.

 

pz-bb-vatrogasci-L

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *