Input your search keywords and press Enter.

Uz pomoć mladih Pločana definirane ključne mjere za izradu Lokalnog programa za mlade

Sa srednjoškolcima, mladim zaposlenima, mladim obiteljima i mladim studentima razgovaralo se o ključnim potrebama i izazovima mladih generacija u Pločama

 

U sklopu završnice projekta „Europe goes local“ – Supporting Youth Work at the Municipal Level (EGL), a nastavno na Okrugli stol pod nazivom „Izrada lokalnog programa za mlade Grada Ploča“ koji je održan u lipnju, Grad Ploče u Domu kulture prošli je petak i subotu organizirao četiri fokus grupe sa srednjoškolcima, mladim zaposlenima, mladim obiteljima i mladim studentima, a u cilju da se dobiju odgovori na pitanja koja su se ranije pokazala kao najbitnija mladima s područja Grada Ploča, sukladno Istraživanju potreba mladih na području Grada Ploča provedenom 2022. godine.

Fokus grupe su bile podijeljene u 4 spomenute kategorije, odvojene generacijski, za oko 6-8 osoba po svakoj grupi u trajanju od 2 sata, uz vođenje znanstvenog suradnika dr. sc. Nikole Bakete.

Cilj je dobivene odgovore s fokus grupa pretočiti u mjere u Lokalnom programu za mlade Grada Ploča za razdoblje 2024. – 2026. te da na taj način Grad Ploče ponudi konkretna rješenja za one manjkavosti koje su detektirali mladi.

„Iza nas je jedan uspješan projekt s mladima koji ćemo zaokružiti donošenjem Lokalnog programa za mlade. Nitko ne zna bolje njihove potrebe i probleme osim njih samih i njihovo sudjelovanje bilo je od presudne važnosti za uspjeh projekta. Hvala svima na sudjelovanju. Ovakvi oblici suradnje i komunikacije nužni su za kreiranje svakodnevice i života po mjeri građana, a to je posebno važno u smislu zadržavanja mladih i mladih obitelji na području Grada Ploča“, poručio je službenik ovlašten za privremeno obavljanje poslova pročelnika Službe za opće poslove Grada Ploča Danijel Štula.

Podsjetimo, Grad Ploče je jedan od 16 gradova sudionika projekta EGL u Republici Hrvatskoj koji je započeo u siječnju 2022. godine, a službeno završio 30. lipnja 2023. godine. U sklopu projekta, Grad Ploče je 2022. godine izradio svoj Individualni plan aktivnosti koji je uspješno realiziran, a posljednja stavka plana upravo je izrada Lokalnog programa za mlade Grada Ploča kao strateškog trogodišnjeg dokumenta koji treba služiti kao podloga za rad s mladima. Lokalni program poslužit će i kao podloga za donošenje Godišnjih programa rada Savjeta mladih Grada Ploča za svaku godinu.

Dugoročan cilj je da ovakvi okrugli stolovi, fokus grupe, radionice, predavanja i druga slična okupljanja s mladima postanu redovna praksa, kako bi ih se potaknulo na aktivno sudjelovanje u kreiranju grada po mjeri za mlađe generacije.

Potrebno je spomenuti i da u Opatiji 27. listopada 2023. godine Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira završnu konferenciju projekta EGL pod nazivom „Rad s mladima u lokalnoj zajednici: gdje smo sad i kako nastavljamo dalje“. Cilj konferencije je predstaviti projekt, kao i provedene aktivnosti od strane jedinica lokalne samouprave. Na konferenciji će se raspravljati o primjerima dobre prakse kao rezultata jednogodišnjeg rada na izradi i realizaciji planova uključenih gradova kojima je unaprijeđena podrška lokalnom radu s mladima, a Grad Ploče je uz još 3 grada (od ukupno 16 u okviru EGL projekta) dobio priliku na panelu pod nazivom „Rad s mladima u lokalnoj zajednici” pričati o svojim uspjesima, ali i potencijalnim izazovima te planovima za budućnost.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)