Input your search keywords and press Enter.

Uz dane galebova – zaštićeni galeb klaukavac

Dobre zelene vijesti!
Od 30. kolovoza do 6. rujna 2017. naši najmlađi ekoaktivisti Eko Omblići će posvetiti galebovima, posebno zaštićenoj vrsti – galebu klaukavcu.

U danima posvećenim galebovima najmlađi ekoaktivisti Eko omblići će posjetiti stanište galeba klaukavca na otočiću Supetru preko puta Cavtata a u blizini otočića Mrkan i Bobara. Na otočiću Supetru ekokativisti Eko Omblići i djeca Grada će imati nekoliko likovnih i edukativnih radionica a sve kako bi se upoznali sa ovom zaštićenom vrstom galeba! Galebovi su dobro nam poznate ptice našeg podneblja i pravi simbol morskih krajobraza. Uopće je teško zamisliti more bez pojave ovih ptica i njihovog glasanja. Istinske lutalice, vjerni pratioci ribara i jedni od najčešćih, tj. najvidljivijih ptica našeg mora.

Postoji 45 vrsta galebova rasprostranjenih po svim morima svijeta, ali uvijek negdje u blizini kopna. Hrane se, možemo slobodno reći, svime. Pohlepni su i proždrljivi. U Hrvatskoj stalno, povremeno ili rijetko boravi 13 vrsta od kojih se tri vrste gnijezde. Najbrojniji je galeb klaukavac (Larus michahelis). Raširen je posvuda po Jadranu i ovom dijelu Sredozemlja i nigdje više u svijetu. Gnijezdi se u kolonijama po nenastanjenim otocima, hridima ili nepristupačnim dijelovima nekih naseljenih otoka. Nenaseljeni otočić Supetar u blizini otočića Mrkan i Bobara je stanište zaštićenog galeba klaukavca!

Čuvajmo naše ptice, čuvajmo naše galebove!

Voditeljica projekta: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)