Input your search keywords and press Enter.

Usuglašeni uvjeti koncesijskog ugovora

Dubrovnik International Cruise Port Investment d.o.o. (DICPI), koncesionar Putničkog terminala Gruž, objavljuje kako su usuglašeni uvjeti o koncesiji za razvoj, financiranje, gradnju i upravljanje infrastrukturnog projekta Putnički terminal Gruž.

Uz to, Dubrovnik International Cruise Port Investment, tvrtka čiji su osnivači Global Ports Holding (GPH) i Bouygues Bâtiment International (BBI), najavljuje kako će i financijska konstrukcija za navedeni projekt izgradnje i upravljanja Putničkim terminalom Gruž vrlo brzo biti zatvorena, čime će se stvoriti preduvjeti za skori i uspješan početak građevinskih radova.
Što se financijske strukture tiče, DICPI neće tražiti nikakve garancije niti sredstva od državne ili lokalne vlasti, već će projekt biti financiran isključivo sredstvima iz međunarodnih financijskih institucija i fondova te iz postojećeg kapitala. Tako će financijsku konstrukciju projekta, uz tvrtkin kapital, činiti i sredstva vodećih svjetskih institucija – Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Međunarodne financijske korporacije (IFC) – čiji je fokus godinama snažno usmjeren upravo na pružanje financijske potpore hrvatskom gospodarstvu.

U luci Gruž koncesionar planira izgraditi impresivni kompleks koji će se sastojati od terminala za putnike na kružnim putovanjima, garaže na nekoliko razina, međunarodnog i lokalnog autobusnog kolodvora te trgovačkog centra. Novi bi terminal, poštujući postulate održivog razvoja i prema ambicijama koncesionara, trebao postati novo, kultno mjesto koje će pridonijeti kvaliteti usluge za putnike, ali i okupiti lokalno stanovništvo i najbolje što zajednica ima za ponuditi. Ovaj je projekt važan za Dubrovnik, jer njime dobiva nove sadržaje na atraktivnom prostoru, ujedno inicirajući daljnji razvoj Gruža i približavanje luke Gradu.

Na projektu će biti angažirane najbolje hrvatske građevinske tvrtke, radovi na izgradnji će generirati više od 250 radnih mjesta, a kad bude završen, projekt će generirati dodatnih 400-tinjak novih radnih mjesta. Koncesionar poštuje interes Hrvatske komore arhitekata za uključivanjem u projekt jer će se tako otkloniti bilo kakve nejasnoće oko ocjenjivačkog procesa i izbora pobjedničkog rješenja. Koncesionar očekuje da će potom dobiti građevinsku dozvolu te započeti s radovima.
Jedan od dioničara koncesionara, tvrtka GPH, kao potencijalni operater luke u Veneciji, središta Jadrana, razvijat će Dubrovnik kao „sestrinsku luku Venecije“. Dubrovnik bi se tako trebao razvijati zajedno s Venecijom, pa umjesto da budu konkurentna, ta bi se dva središta trebala nadopunjavati na itinerarima kružnih putovanja. Uz to, kako bi spriječili gužve na kopnenoj strani, GPH će, koristeći svoje odnose s kompanijama, ravnomjerno rasporediti promet po danima i tako produžiti sezonu.
„Mi smo kao tvrtka orijentirani na održivost poslovanja na dugi rok, stoga nećemo ugroziti promet zbog kratkoročnog povećanja naših prihoda. Dobro nam je poznat stav i odnos kruzing kompanija prema naknadama, znamo što oni mogu ili ne mogu platiti te ćemo zadržati ravnotežu. Pri tome nećemo smanjiti prihode luke nego odrediti naknade na temelju onoga što se već naplaćuje“, komentirali su iz tvrtke DICPI osvrćući se na buduću strategiju.

Upravo su dioničari koncesionara, tvrtke Global Ports Holding (GPH) i Bouygues Bâtiment International (BBI) te njihovo međunarodno iskustvo i stručno znanje, garancija uspješne strategije u razvoju projekta.

Naime, Global Ports Holding je jedna od najznačajnijih međunarodnih tvrtki za razvoj i upravljanje lukama za kružna putovanja te danas upravlja portfeljem od 9 luka, uključujući Barcelonu koja je najveća mediteranska luka za kružna putovanja. Portfelj tvrtke GPH uskoro će brojati 15 luka, u tijeku je i proces akvizicije luke u Veneciji, a GPH je u tom projektu dio konzorcija s najvećim kruzing kompanijama – RCCL, MSC i Costa.
Bouygues Bâtiment International (BBI) najveća je svjetska građevinska tvrtka koja je razvila i izgradila hub za kružna putovanja u Hong Kongu KAI TAK te je jedan od dioničara i glavni izvođač radova na izgradnji novog putničkog terminala zagrebačke zračne luke.

Mario Aunedi Medek
&
Mario Dukarić
Media Val, agencija za komunikacijski menadžment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *