Input your search keywords and press Enter.

Uskrs u Primorju 2017.

Na Uskrsni ponedjeljak 17.travnja u dubrovačkom selu Kliševo održat će se osma po redu manifestacija “Uskrs u Primorju” kroz koju će se prezentirati tipični specijaliteti, običaji, a glavni do programa gostovanja su kulturno-umjetničkih skupina iz naše regije i susjednih zemalja.

Ovu manifestaciju od samog početka podupire TZ grada Dubrovnika, Grad Dubrovnik te TZ Dubrovačko-neretvanske županije.

Dubrovačko Primorje najpoznatije je po “penganju” – posebnom obliku ukrašavanja uskrsnih jaja starinskim načinom, s vrućim voskom, te Primorskoj svadbi. Primorsku svadbu oživjet će Udruga Primorski svatovi, pa će se gosti i posjetitelji i ovom prilikom podsjetiti točno utvrđenih ceremonijala koji žive kroz stoljeća. Običaj vjenčavanja mladih koji dolazi iz davne prošlosti sadrži čak i vojne elemente, a posebno su karakteristični svečani kostimi – nošnje i nakit kojima je bila urešena mlada i u kojima se ogledalo bogatstvo kuće iz koje dolazi.

„USKRS U PRIMORJU“ ove se godine odvija osmi put, u selu Kliševo i manifestacija je prerasla u međunarodnu folklornu i turističku atrakciju. Svojim nastupima i prezentacijom običaja sudjelovat će brojna kulturno – umjetnička društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudjeluju Dubrovački trombunjeri, Limena glazba Zaton KUD „Stjepan Radić“,Pridvorje, KUD „Branimir 888“, Muć; KUU „Ivan Vitez Trnski“, Nova Rača – Bjelovar, HKUD „Fra Petar Bakula“, Posušje ; KUD „Metković“, Metković; KUD „Sveti Juraj“, Osojnik i domaćini Udruga „Dubrovački primorski svatovi“. Cilj manifestacije je oživljavanje dubrovačkih Gornjih sela i obogaćivanje turističke ponude Grada Dubrovnika i cijele Dubrovačko – neretvanske županije, te njenog ravnomjernijeg razvoja.

Za sve zainteresirane osiguran je besplatni autobusni prijevoz s polascima s Autobusnog kolodvora Dubrovnik u 13 i 14 sati, kao i povratkom iz Kliševa u 18 i 19 sati.

Napominjemo da se u slučaju lošeg vremena manifestacija odgađa za Mali Uskrs 23.04.2017. u 15:00 sati.

Jelka Tepšić, voditeljica Odjela za komunikacijske taktike, TZ grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *