Input your search keywords and press Enter.

USKORO KREĆE 5. NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA

“Noć hrvatskog filma i novih medija”, projekt promicanja hrvatskog filma među domaćom, ali i stranom publikom, ove godine doživljava svoje peto izdanje – ove jeseni ovaj besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma održat će se u šest hrvatskih gradova, među kojima je i Dubrovnik – i ukupno pet država. Manifestacija se u Dubrovniku održava u petak, 5. listopada, a ulaz na sva događanja je besplatan.

 

Peto izdanje manifestacije “Noć hrvatskog filma i novih medija” održava se u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Šibeniku, Novog Gradiški, Dubrovniku ali i na kino platnima u Srbiji (Subotica), Bosni i Hercegovini (Mostar), Mađarskoj (Koljnof) i Austriji (Beč), a u jednoj će filmskoj noći, od 18 sati sve do 2 ujutro, prikazati više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova.

 

U samo jednoj večeri, odnosno noći, gledatelji će uživati u pomno izabranim uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija i recentnog animiranog filma te dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima pa sve do najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

 

Svaki će grad uključen u projekt tako dobiti svoj specifični filmski program, uz zajedničko obilježje: s obzirom da ove godine Profesor Balthazar slavi jubilarni rođendan, odnosno da obilježavamo 50. obljetnicu nastanka ovog kultnog animiranog serijala, u svim će se gradovima prikazati po jedna, različita epizoda prvog serijala o dobrom profesoru.

 

5. noć hrvatskog filma i novih medija u Dubrovniku održava se u petak, 5. listopada u Kinematografima Dubrovnik, a specifični animirani, igrani i dokumentarni program koji će se prikazivati prava je poslastica za filmofile, ujedno prigodno posvećena Jadranu.

 

Pored svježih animiranih uradaka i druge epizode prvog serijala profesora Baltazara Zlatka Grgića, Dubrovčani će uživati u starim dokumentarnim filmovima iz 30-ih godina o Dalmaciji i Jadranu: „Melodije 1000 otoka“ Maksa Osvatiča i „Na plavom Jadranu“ Maksimilijana Paspe.

 

Od svježe produkcije iz programa iskače kratkometražni igrani film mladog autora Ivana Mokrovića „Pohanci“, nagrađivana simbolička priča iz 2017. godine.

 

Odličan dubrovački dokumentarni program nastavlja se filmom „Dum spiro spero“ afirmiranog pisca Pere Kvesića, koji je nakon niza knjiga napravio prvi film pri čemu je iskustvo literata progovorilo filmskim jezikom. Dokumentarni film „Az,Branko pridivkom Fučić“ autora Bernardina Modrića koji slijedi poetska je i kontemplativna priča iz 2016. o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstva čija je djelatnost obilježila povijest umjetnosti naših krajeva druge polovice prošloga stoljeća.

 

Dubrovačku noć domaćeg filma zatvorit će eksperimentalni kratkometražni film “Na plaži“ multimedijalnog umjetnika Gorana Škofića koji je već niz godina prisutan na umjetničkoj sceni te svoje radove uspješno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

 

Riječima Irene Škorić, umjetničke voditeljice projekta, misao vodilja ovogodišnjeg programa manifestacije je ne samo privući domaću publiku u kina 6. listopada već i ovaj jednonoćni interes hrvatske publike za domaći film pretvoriti u trajnu ljubavnu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja.

 

Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja potpuno je besplatan.

Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar – Kitarović.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)