Input your search keywords and press Enter.

Uskoro dugo iščekivana premijera Dubrovačke trilogije

Druga dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema drami Iva Vojnovića „Dubrovačka trilogija“, u režiji Staše Zurovca i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održat će se u nedjelju, 9. kolovoza u 21:30 u Kneževom dvoru i ispred Dvora, najavljeno je danas, 3. kolovoza na konferenciji za medije održanoj u Festivalskoj palači. Premijeru su najavili intendant Igara Mladen Tarbuk, njegova pomoćnica za dramski program Mani Gotovac, redatelj Staša Zurovac i Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, donatora predstave.

Dubrovačke ljetne igre zadnji su puta sva tri dijela ovog kultnog djela Iva Vojnovića na scenu postavile 1999. godine s redateljem Joškom Juvančićem, a u novom čitanju 2015. godine režiju „Trilogije“ potpisuje plesač i koreograf, bivši prvak Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, dobitnik brojnih nagrada u cijeloj regiji, Staša Zurovac, koji prva dva dijela slavne Vojnovićeve drame „Allons enfants!…“ i „Suton“ postavlja u atriju Kneževa dvora, a pred Dvorom treći dio „Na taraci“. Ovo, za Dubrovnik uvijek aktualno djelo Iva Vojnovića, koje prikazuje pad Republike i propadanje dubrovačkog plemstva koje odbija prihvatiti promjene i stoga nestaje u samouništenju, ponudit će u ovoj premijeri novo viđenje vječnih pitanja i doživljaja „Trilogije“ danas.

– Zamišljena kao hommage Kosti Spaiću i njegovoj legendarnoj režiji „Dubrovačke trilogije“, nova interpretacija za temeljne motive ima odnose majke i kćeri, oca i sina te žene i muškarca koji se vole – rekla je Mani Gotovac koja je kao pomoćnica intendanta za dramski program ovaj naslov i uvrstila u ovogodišnji program te napravila dramaturšku preradbu.

– OTP banka i dubrovački kraj neraskidivo su vezani, što već niz godina potvrđujemo i suradnjom s ovako važnom kazališnom i glazbeno-scenskom manifestacijom kao što su Dubrovačke ljetne igre. Iz godine u godinu pruža nam se mogućnost poduprijeti vrijedne dramske premijere, a naročito nam je drago što se ove godine radi o djelu našeg Dubrovčanina Iva Vojnovića – rekla je prigodom uručenja čeka Josipa Vodenac.

Dramaturšku preradbu, izbor dramskih glumaca i izbor prostora igranja za ovo premijerno postavljanje „Trilogije“ napravila je Mani Gotovac te redateljsku palicu prepustila Staši Zurovcu. Matej Meštrović skladao je glazbu koju u predstavi i izvodi na klaviru, kostimografiju je napravila Doris Kristić, a svjetlo je oblikovao Marko Mijatović. Savjetnica za jezik dramskom ansamblu je Doris Šarić Kukuljica. Festivalski dramski ansambl sastavljen od najboljih glumaca hrvatskog glumišta, doajena i perspektivnih studenata, čine: Mislav Čavajda koji igra u sva tri dijela i to Orsata, kapetana Lasića i Tudizija; Jadranka Đokić koja također igra u sva tri dijela i to Dešu, Pavlu i barunicu Lidiju; Judita Franković u ulogama Kristine, Ore i Ide; Milka Podrug Kokotović Orsatovaje tetka Ane Menze-Bobali, Dubravka Miletić je Mare Beneša u „Sutonu“ dok Doris Šarić Kukuljica igra gospođu Maru u „Na taraci“, a Boris Svrtan kneza u „Allons enfants!“ te gospara Lukšu u „Na taraci“. Značajne uloge ostvaruju i Maro Martinović, Nikša Kušelj, Helena Buljan, Nikša Butijer, Gloria Dubelj, Nikola Baće, Andrej Kopčok, Ivan Čuić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Maro Drobnić, Nikola Sekulo, Ivona Radić i Laura Hladilo.

Nakon premijerne izvedbe u nedjelju, 9. kolovoza, „Dubrovačka trilogija“ odigrat će se još i 10., 11., 12. i 13. kolovoza. Ulaznice za sve izvedbe su gotovo rasprodane.

Dubrovačke ljetne igre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.