Input your search keywords and press Enter.

Umjetnička večer u Lazaretima

Art Radionica Lazareti  poziva  na otvorenje izložbe Marka Markovića ”Izvrnute piramide” i predstavljanje knjige KRONOTROP HRVATSKOG PREFORMANSA – OD TRAVELERA DO DANAS Suzane Marjanić u galeriji Otok. Izložba i preformans održavaju se 27. rujna, a izložba se može pogledati do 10. listopada svakim radnim danom od 11 do 20 sati.

Marko Marković će izvesti perfromans, a u razgovoru o performansu u Hrvatskoj sudjelovat će Pasko Burđelez, Marko Marković i Božidar Jurjević te svi zainteresirani.

Knjiga Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas Suzane Marjanić pokriva povijest hrvatskoga performansa od dadaističkih uličnih akcija zagrebačke trupe
srednjoškolaca Traveleri 20-ih godina prošloga stoljeća pa sve do danas – zaključno s 2010. godinom, godinom smrti anarho-oca hrvatskoga performansa Tomislava Gotovca a.k.a. Antonija G. Lauera, dakako s ponekom referencom na događanja i ekonomski post/apokaliptičnoga razdoblja – zaključno s 2013. godinom. I dok će autorica iznijeti sažet uvid u knjigu Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas, multimedijalni umjetnici Pasko Burđelez, Marko Marković i Božidar Jurjević dat će će vlastitu vizuru o domaćoj sceni umjetnosti performansa.

” Izvrnute piramide ” Marko Marković (2011-2016)

Izvrnuta piramida odnosi se na prikaz izvrnutog piramidalnog sustava hijerarhije i odnosa moći u društvu općenito, no izrazito koncentriranim na kapitalističko ustrojstvo. Takav shema prikazuje društvene strukture kakave bi one zaista i trebala biti. Prikaz funkcije na višim pozicijama vlasti koje rade u korist onih na manjim pozicijama, tj gdje vlast radi u korist narod, a ne gdje narod radi kako bi se vlast okoristila. Upravo o takvim odnosima moći i govori izložba; o poziciji imigranta, ilegalno- legalnog zaposlenika tj svojevrsnog puta s kojim se autor susreće i na koji način se snalazi u određenim situacijama. Izloženi artefakti i dokumentacija u mediju videa, performansa, crteža , fotografija, skulptura, policjskih kazni, sudskih izvještaja, radne odjeće, radnog alata, građevinskog materijala, ready made objekata i instrumenta svojevrsni su dokazi i tragovi Markovićevog kretanja i ponašanja u određenim sistemima. Radovi su zbir proživljenih iskustava iz njegovog stvaranog života i osobne perspektive. Kako autor kaže, on vjeruje da se mnogi ljudi sličnih puteva na svoj način mogu pronaći u tim pričama, što potvrđuje i reakcija publike. ” Ovo je autobiografska cjelina koja prikazuje presjek zadnjih 5 godina moga rada, pa tako i reference na prijašnje godine mog odrastanja i okolnosti koje su na kraju i utjecale na moj odlazak i boravak van zemlje. ”
Nakon predstavljanja koncepcije radova u MMSU u Rijeci s kustosima izložbe Slavenom Toljem i Ksenijom Orelj, Art radionica Lazareti ugostit će selekciju radova skulptura, video dokumentacije performansa, crteža i dokemata. Prilikom izložbe autor će izvest performans kojim će se referirat na izložbu no također i trenutno stanje u društvu.

Art radionica Lazareti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)