Input your search keywords and press Enter.

Ugovor od dvije milijarde kuna: Kinezi će graditi Pelješki most

Svi smo svjesni koliko je bitno povezati jug Hrvatske s infrastrukturom autocesta. Ovaj most će ostati simbol prvih 7 godina našeg članstva u EU, istaknuo je premijer Plenković

Republika Hrvatska i kineski konzorcij “China Bridge and Road Corpoartion” u ponedjeljak u Dubrovniku potpisuju ugovor o izgradnji Pelješkog mosta i pristupnih cesta vrijedan 2,08 milijardi kuna

Uz to, potpisat će ugovor o stručnom nadzoru gradnje Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i Instituta IGH, Centra za organizaciju građenja i Invest inženjeringa.

Potpisivanju će nazočiti premijer Andrej Plenković, ministar pomorstva, prometa i veza Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević te ministar obrane Damir Krstičević.

Butković je naglasio da je ovaj projekt od “neizmjerne važnosti za stanovnike tog kraja”.

– Ovo je ostvarenje dugogodišnjeg sna o cjelovitoj Hrvatskoj. I ne povezuje samo teritorij RH nego i Europske unije. Za tri godine ćemo prelaziti preko jednog od 5 najvećih i najljepših u Europi. Mostovi ne povezuju samo teritorije, nego i ljude, pružaju prilike i mogućnosti – rekao je.

– Ovo je projekt kojim RH postaje jedinstvena. Svi smo svjesni koliko je bitno povezati jug Hrvatske s infrastrukturom autocesta. Ovaj most će ostati simbol prvih 7 godina našeg članstva u EU – izjavio je premijer Plenković te je zahvalio svima koji su na bilo koji način bili uključeni u projekt.

Podsjetio je i na 375 milijuna eura bespovratnih sredstava koje je Hrvatska dobila od Europske unije.

Naglasio je i kako neće biti problema sa susjedima iz BiH jer će most biti visok 55 metara te neće utjecati na plovidbu.

Ugovor s izvođačima potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija Zhang Xiaoyuan, piše Dnevnik.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.