Input your search keywords and press Enter.

Ugostitelji Grada žele da ih se čuje

Na koordinacijskom sastanku ugostitelja, 05. prosinca u Hotelu Park, okupilo se stotinjak dubrovačkih ugostitelja, nezadovoljnih najavljenim zakonskim promjenama na nacionalnoj i podizanje troškova na lokalnoj razini, koji ugrožavaju njihovu djelatnost.

Na skupu je iznesen prijedlog službeno poslan Povjerenstvu koje donosi Plan upravljanja javnim površinama Grada Dubrovnika, jos u ožujku ove godine, a na koji se Povjerenstvo do današnjeg dana nije očitovalo.

Slijedom tog prijedloga ugostitelji traže vraćanje zona i cijena najma javnih površina na pozicije iz 2015. godine uz već predloženo 25 postotno povećanje odmah te do 5% sukcesivno svake godine. Mimo toga, cijene i zone se ne bi smjele mijenjati do 1.01.2020. kada će biti donesen Plan upravljanja Gradom.

Ugostitelji smatraju da je pogubno donositi odluke o izmjenama zona, povećanju cijena najma, koncesija, te ostale odluke koje utječu na poslovanje svih gospodarskih subjekata grada stihijski i ad hoc, bez prethodnih konzultacija s poduzetnicima – građanima ovog Grada, čije obitelji žive od njihova rada. Cilj ovog prijedloga je smanjenje nepotrebne nepredvidljivosti poslovnog okruženja u Gradu Dubrovniku, koje otežava investicije i rad poslovnih subjekata.

Nastavno na donesenu odluku u Saboru o povećanju PDV-a na ugostiteljske usluge, ugostitelji predlažu Gradu Dubrovniku da se porez na potrošnju, koji je u ingerenciji lokalne samouprave, potpuno ukine, kako bi se barem djelomično kompenzirala šteta koju će im prouzročiti novi Zakon o PDV-u.

Na lokalnom nivou ugostitelji ostavljaju prostora za komunikaciju prema svim političkim opcijama koje sudjeluju u odlučivanju i svojim odlukama bitno mijenjaju život i poslovanje ugostitelja.

Ukoliko ne budu uvaženi zahtjevi te se ne bude argumentirano raspravljalo na sjednici Gradskog vijeca, mišljenja smo da smo iscrpili mogućnost dijaloga te ćemo kroz koordinaciju poduzeti ostale legitimne načine upozoravanja ne nezavidnu situaciju u kojoj se našla djaletnost ugostiteljstva na nacionalnom i na lokalnom nivou.

Ne osporavamo činjenicu da se radi o djelatnosti koja moze podnijeti dio odgovornosti i financijskog tereta za državni i lokalni proračun, međutim, način na koji se to u pravilu radi, iz pozicije političke moći, bez argumentacije, bez ikakvih konzultacija s grupacijama na koje se odnosi, uvažavanja i dogovora, ne može donijeti dobro i trajno rješenje. Ostat će to, kao i do sad, jednosmjerna, ako ne i slijepa ulica. Sve što očekujemo je prilika za dijalog, komunikaciju i dogovor, ističu ugostitelji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)