Input your search keywords and press Enter.

UGD: „Dubrovački koloristi 1918. – 1945.”

DUBROVAČKI KOLORISTI 1918. – 1945.

iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik

21.12.2021. – 30.1.2022.

otvorenje izložbe _ 21.12.2021 u 18 sati

 

Izložbom „Dubrovački koloristi 1918. – 1945.” iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik, Umjetnička galerija Dubrovnik predstavlja izbor radova dubrovačkih slikara čija djelatnost pada negdje do pred kraj Drugog svjetskog rata. Odabirom iz zbirke predstavljaju se djela Ignjata Joba, Ivana Ettorea, Gabra Rajčevića, Nika Miljana, Božidara Rašice i Marka Rašice koji su na dubrovačkom području najdjelatniji u razdoblju između dva rata. Budući da Umjetnička galerija Dubrovnik posjeduje pozamašan broj radova navedenih umjetnika, svaki autor je predstavljen sa nekoliko najreprezentativnijih radova u vremenskom okviru koji odgovara konceptu izložbe.

Izložba je upotpunjena i zanimljivim pismima koja upućuju na korenspondenciju između Ignjata Joba i njegove kćerke iz jedne mladenačke veze. Pisma otkrivaju Joba kao čovjeka, njegovu nutrinu te način na koji je živio i stvarao svoja djela u burnom vremenu; na razmeđu neizvjesnosti i straha.

Izložbu možemo promatrati kao svojevrsni rezime ili sintezu djelovanja pojedinih dubrovačkih umjetnika čija su imena ostala zabilježena u cjelokupnoj dubrovačkoj i hrvatskoj povijesti u razdoblju između dva svjetska rata. Budući da je Dubrovnik grad iznimno bogate povijesti i umjetnosti te središte kulturnih zbivanja, ovom izložbom predstavljena su pojedina djela „dubrovačkog nasljeđa“ koja pripadaju zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik i samim time obogaćuju Grad te ukazuju na neprocjenjivu umjetničku i povijesnu vrijednost čiji su protagonisti zabilježeni kao istaknuti pojedinci domaćeg miljea.

Kustosica izložbe je Andrea Batinić Ivanković, kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.

Izložba je otvorena od 21.12.2021. – 30.1.2022.

Prilikom otvorenja izložbe „Dubrovački koloristi 1918. – 1945.,” ulazak u Galeriju Dulčić Masle Pulitika, će biti moguć uz obvezu predoćavanja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o  cjepljenju, preboljenju odnosno testiranju, te pridržavanja svih epidemioloških mjera – dezinfekcije ruku, nošenja maske, distance od 2m na zatvorenom i 1.5 m na otvorenom prostoru.

UGD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.