Input your search keywords and press Enter.

U cijelosti prenosimo zahtjeve udruga upućene Gradonačelniku, Predsjedniku i Članovima gradskog vijeća Dubrovnika vezane za Tvrđavu Imperijal (Muzej Domovinskog rata) i po pitanju Spomeniaka braniteljima na Pilama.

Spomenik na Pilama:
Molimo i tražimo da prema svojim ovlastima uzmete u najžurnije razmatranje i odlučivanje ovaj dugo odgađani predmet rasprave.
Na inicijativu Udruge branitelja Dubrovnika 91-96, dolje potpisane udruge proizašle iz Domovinskog rata upućuju Gradskom vijeću slijedeću

PETICIJU ZA UKLANJANJE SPOMENIKA BRANITELJIMA IZ DOMOVINSKOG RATA

1. Spomenik braniteljima postavljen na Brsaljama 2007. godine svojim rješenjem, izgledom, lokacijom, nefunkcionalnošću i preskupim i nikada opravdanim skupim održavanjem, predstavlja sramotu a ne počast Domovinskom ratu, poginulim braniteljima i svim žrtvama ratne svireposti.

2. Od Gradskog vijeća Grada Dubrovnika tražimo i ustrajemo na :

-trenutnom otkazivanju svih narudžbi i/ili radova na ‘spomeniku’,
-Uklanjanju ‘spomenika’ u najkraćem mogućem roku,
-Imenovanju odbora za raspisivanje novog natječaja za spomenik palim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata,
-Da predstavnici ovih udruga čine najmanje polovinu od ukupnog broja članova odbora, gdje će udruge međusobno odabrati potrebni broj svojih članova.

Sigurni smo da GV može prenamjenom predviđenih sredstava za održavanje ovog staklenog ormara, odnosno sa preostalih i ne prenamijenjenih 400.000,00 kuna za ovu godinu, pokriti sve troškove koji iz ove peticije nastaju.

*

Tvrđava Imperijal:
Povodom predstojećih razmatranja po ovom predmetu, ovaj put u suradnji i uz suglasnost niže potpisanih udruga proisteklih iz Domovinskog rata prilažemo za diskusiju naš zajednički, u javnosti već poznati stav kojega se čvrsto držimo i kojega ćemo braniti svim demokratskim sredstvima do njegove implementacije:

1. Tvrđava Imperijal simbol je obrane Dubrovnika od agresora u Domovinskom ratu 1991., ona je simbol slobode, pravi spomenik i slijednik tisućljetnog ‘Libertasa’.
2. Obrana Tvrđave Imperijal, obrana Grada, obrana slobode, plaćene su krvlju i patnjom branitelja i stanovništva Grada i okolice.
3. Obranjeni i oslobođeni Dubrovnik najveći je doprinos slobodi i priznanju neovisnosti Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.
4. Obranivši tvrđavu, branitelji Dubrovnika sačuvali su i predali Tvrđavu kao poklon svom voljenom Gradu.
5. Branitelji Dubrovnika ne dopuštaju da se životima plaćena sloboda, njene stečevine i simboli predaju na upravljanje stranom kapitalu. Krvlju plaćena sloboda ne smije se prodati ni za kakvo zlato.
6. Kukavički i bezidejno pokleknuvši pred novcem, predajom Tvrđave Imperijal u koncesiju stranom investitoru Grad Dubrovnik je izdao sve ideale, vrijednosti, žrtve i nemjerljivu cijenu plaćene slobode i tako prodao i vlastiti ponos i dostojanstvo..
7. Grad Dubrovnik je 2007. godine dao koncesiju Muzeju Domovinskog rata na dio prostora u Tvrđavi u trajanju od deset godina.
Muzej je do danas ostao u formatu jedne izložbe uz veliku požrtvovnost kustosa i usprkos preprekama stalno podmetanim od strane gradske uprave. To dovoljno kaže koliko oni koji upravljaju Gradom uopće mare za sve žrtve i razaranja,

8. Logično je iz toga da u 23 godine od oslobođenja, Grad Dubrovnik nije našao potrebnim trajno riješiti status Muzeja Domovinskog rata, koji tavori kao pravno nedefinirana, gotovo polu-ilegalna organizacija temeljena na beskonačnom entuzijazmu jedne povjesničarke umjetnosti i jednog povjesničara.
9. Nakon susreta sa nositeljem koncesije na Tvrđavu Imperijal i predstavljanja idejnog rješenja budućeg izgleda i namjene Tvrđave Imperijal, očito je i jasno da :
– Tvrđava postaje ugostiteljsko-zabavna lokacija protivno stavkama u ugovoru o koncesiji
– Muzej Domovinskog rata stisnut je na svega 10% ukupne eksploatirane površine Tvrđave, što ne samo da je nemoralno, nego predstavlja i neizmjerljivu uvredu braniteljima, žrtvama, poginulim i ranjenim, svim stradalnicima, i ništa manje, uvredu povijesti ponosnog Dubrovnika.

10. Od Grada Dubrovnika zahtijevamo:
– hitno preispitivanje valjanosti i vrijednosti tekuće koncesije, do njenog ukidanja,
– hitno trajno i konačno rješenje pravnog statusa Muzeja Domovinskog rata,
– Odluku o davanju u obnovu Tvrđave Imperijal kao spomenika kulturne baštine Društvu prijatelja dubrovačke starine i odatle raspisivanje daljnjih koncesija po mjerilima koje će poštivati i trajno sačuvati dostojanstvo i sjećanja na krvlju plaćenu slobodu.

Podnesene zahtjeve su supotpisale:
Udruga branitelja Dubrovnika,
Udruga HVIDR-a Dubrovnik,
Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH Dubrovnik,
Udruga roditelja poginulih branitelja Dubrovnik,
Udruga branitelja liječenih od posttraumatskih poremećaja,
Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata DNŽ GROF Dubrovnik,
Branitelji Hrvatske podružnica DNŽ,
Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Dubrovnika,
Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91,
Zajednica udruga HVIDRA DNŽ
UHBDDR Dubrovnik,
Udruga dragovoljaca dubrovačkih branitelja iz Domovinskog rata HRM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *