Input your search keywords and press Enter.

Udruga Slatki život vratila se s uspješno organiziranog drugog Obiteljskog kampa ”Dijabetes bez granica i predrasuda”, a priopćenje prenosimo u potpunosti:

Četiri obitelji iz Udruge boravilo je u od 02. – 04. listopada u Zadru na Obiteljskom kampu “Dijabetes bez granica i predrasuda”, a koji je održan u Omladinskom hostelu Zadar, u organizaciji Zagrebačkog dijabetičkog društva, a za što su zaslužne vrijedne mame Snježana i Damira, koje su pružile nama puno ljubavi, sreće i zadovljstva sa svojim timom volontera. Kampu je prisustvovalo 40-tak obitelji  iz dijabetičkih udruga iz Zagreba, Varaždina, Županje, Šibenika, Splita, Ivanić Grada, Rijeke, Bjelovara, Zadra i ostalih krajeva Lijepe naše.

Cilj da se povežu djeca i njihove obitelji bez obzira kojoj udruzi ili području pripadaju je u potpunosti ispunjen.

Kao posebni gosti (zemlja partner), ove godine, bili su predstavnici udruga iz BIH.

Kamp je osmišljen  u obliku raznovrsnih edukacija i radionica za ciljanu grupu korisnika. Tako su bile: psihološke radionice (moderator prof.psih. Marina Grubić), predavanje i radionica „Sport i dijabetes“ (moderator dr.sc.Goran Sporiš), roditelji  Larisa Koršić Buneta i Danijela Cvitanović prezentirale su nova tehnička dostignuća vezana uz kontinuirano praćenje GUK-a, prezentacija video materijala o životu s dijabetesom (projekcija filma “Dječja posla” Udruge 3L), diskusije o svakodnevnim poteškoćama, kao i o izazovima i iskušenjima u životu, uz obilje neformalnog druženja i zabavnog programa (osmislili Irena i Željko Konigsknecht uz animaciju DJ-a) u neposrednoj blizini mora. Organiziran je i obilazak Grada Zadra i znamenitosti Zadra, uz turističkog vodiča.

S obzirom na potencijalno razarajući učinak dijabetesa na cjelokupnu obitelj, za prihvaćanje stanja, usvajanje vještina, te stvaranje trajnog ozračja entuzijazma i optimizma neophodna je dobra edukacija obitelji, a koju smo ova tri dana imali od strane medicinskog osoblja i liječnika KBC Rebro. Pored dijabetološkog tima, upravo obitelj ima ključnu ulogu u psihološkoj prilagodbi djeteta na dijabetes, razini brige o dijabetesu i pridržavanju smjernica za kvalitetan život s dijabetesom. Prihvaćanje dijabetesa preduvjet je dobre kontrole! To je dugotrajno, kontinuirano nastojanje da se uspješno savladaju svi izazovi života s dijabetesom tip 1 i uz to treba postići da se djeca  dobro osjećaju unatoč povremenim neuspjesima i razočarenjima. Dijabetes bitno utječe na kvalitetu života djece i cjelokupne obitelji!            

U nebo smo poslali na desetke lampiona sa željama, a u nedjelju smo sudjelovali na svetoj misi u samostanu Svetog Frane u Zadru i zahvalili Svevišnjem Bogu na  milostima koje smo dobili u Zadru.

Vjerujemo da će ovaj susret otvoriti vrata brojnijim budućim Kampovima kao i suradnju među obiteljima diljem RH i šire. Nova poznanstva i prijateljstva će sigurno ostati, a iz godine u godinu će rasti. 

Put je financiran iz Proračuna Grada Dubrovnika, a na tome im od srca  zahvaljujemo.

Željko Jaković, predsjednik Udruge Slatki život

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *