Input your search keywords and press Enter.

U akciji Zelena čistka u sklopu Coca-Colina projekta Od izvora do mora pedesetak volontera čistilo je obalu i podmorje otoka Lokruma te tako obilježilo World Cleanup Day

Veliku volontersku akciju naziva Zelena čistka ovoga je vikenda na omiljenome dubrovačkom otoku organizirala Javna ustanova „Rezervat Lokrum“ radi očuvanja njegove čistoće i održavanja ekosustava. U akciji, koju je provela u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo Split, splitskom udrugom Sunce, Ronilačkim klubom „Dubrovnik“ i Dubrovčanima, pedesetak volontera prikupilo je više od dvjesto kilograma otpada čisteći podmorje i otočnu obalu. U uvali Portoč izronjeno je osamdeset vreća otpada težine veće od stotinu kilograma, a glavninu su činili plastični i stakleni otpad, limenke i metal. Više od stotinu kilograma otpada prikupljeno je i na obali, pretežito plastike i stakla. Sudionici lokrumske akcije ujedno su se pridružili ljudima širom svijeta koji su u sklopu dana World Cleanup Day uljepšavali naš planet.

„Ovakve akcije provodimo već godinama, no ove smo, ponukani velikom količinom otpada koja je prikupljena u uvali Portoč, prvi put proveli veliku akciju u kojoj su sudjelovala tri tima ronilaca. Čistio se otpad koji nošen morskim strujama iz drugih država završava u našemu moru. Drago nam je da su se uključili i volonteri iz različitih udruga te ćemo ovakve akcije nastaviti provoditi i idućih godina u cilju očuvanja čistoga akvatorija oko otoka i zaštite njegova podmorja“, izjavila je koordinatorica akcije Kristina Ćurčija, pomoćnica ravnatelja Javne ustanove „Rezervat Lokrum“ za promidžbu i razvoj.

Akcija čišćenja, za koju je svu potrebnu opremu osigurala Coca-Cola u Hrvatskoj, održana je u sklopu njezina društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora. Projekt je usmjeren očuvanju područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiču se i podržavaju akcije čišćenja obala te se podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

„Problem onečišćenja okoliša jedan je od najvećih s kojima se svijet danas suočava, stoga i u Coca-Coli neprestano tražimo nove načine za očuvanje prirodnih bogatstava i doprinos čistoći okoliša. Akcije čišćenja dio su naših napora kojima se nadamo pridonijeti manjemu zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom. Posebno nam je drago da smo podržali akciju na Lokrumu, ne samo omiljenomu izletištu domaćih i stranih turista, nego i iznimno vrijednom prirodnom bogatstvu Hrvatske koje štiti raritetne primjerke botaničkoga svijeta. Naš projekt Od izvora do mora ujedno prati Coca-Colinu svjetsku kampanju Svijet bez otpada, kojom je tvrtka javno obznanila cilj da do 2030. za svaku prodanu bocu ili limenku svojega napitka bilo gdje u svijetu osigurava povrat kako bi se oporabile i mogle ponovno iskoristiti”, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria.

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnoga društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom na mrežnoj platformi www.odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5 000 kuna.

Odjel za komunikacije i odnose s javnošću

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *