Input your search keywords and press Enter.

Četvorica svećenika Dubrovačke biskupije proslavit će u subotu 27. lipnja svoje zlatne jubileje misništva, tj. 50 godina svećeničke službe, svečanim euharistijskim slavljem koje će u 10 sati u dubrovačkoj katedrali predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. U koncelebraciji će biti četvorica zlatomisnika: mons. Mirko Maslać, mons. Ante Marković, don Stjepan Kordić i don Ivan Penava.

Mons. Mirko Maslać
Mirko Maslać rođen je 20. veljače 1938. u Cerovici, župa Hrasno (BiH), od oca Stjepana i majke Anice Goluža. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, gimnaziju u Čapljini i Dubrovniku, a teologiju u Zadru. Zaređen je za svećenika u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine.
Prva pastoralna iskustva Maslać stekao je u župi Stravča. Od 1968. godine bio je župnik u Pločicama, a od rujna 1976. godine upravlja župom Mlini. Uz župničku službu don Mirko je 1993. prihvatio i službu dekana Dubrovačkog dekanata. U travnju 2003. razriješen je službe župnika u Mlinima i dekana za Dubrovački dekanat, te je započeo službu u župi Cavtat. Uz župni pastoral u Cavtatu, od prosinca 2006. godine don Mirko je i generalni vikar u biskupiji. Postao je i kapelan Svetog Oca pred Uskrs 2009. godine. Iste godine došao je na području župe sv. Mihovila na Lapadu gdje je pomagao u župi. Odlaskom biskupa Puljića u Zadar, don Mirko je ostao delegat Apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije. Nakon toga bio je bolnički kapelan i ravnatelj Svećeničkog doma u Dubrovniku.
Krasi ga otvorenost prema ljudima i spremnost na komunikaciju.

Mons. Ante Marković
Ante Marković rođen je 16. travnja 1938. u Šujici (BiH) od oca Tome i majke Ruže Perić. Pučku školu pohađao je u Šujici i Tomislavgradu (Duvnu), gimnaziju u Dubrovniku, a teologiju u Zadru. Zaređen je u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine.
Prvu službu vršio je od 1966. u Pupnatu kao upravitelj župe. Iz Pupnata je 1978. prešao u župu Orebić, brinući se i o kapelaniji Duba. Od 1983. godine do danas vrši službu dekana Pelješkog dekanata. Župnik je župe Viganj od 1993. godine. Pred Uskrs 2009. počašćen je čašću kapelana Svetoga Oca.
Tijekom svog svećeničkog života posebno rado se bavi proučavanjem papinih enciklika.

Don Stjepan Kordić
Stjepan (Stipe) Kordić rođen je 1. svibnja 1940. u Grljevićima (BiH) od oca Ante i majke Matije Sopta. Pučku školu polazio je na Širokom Brijegu, a gimnaziju u Dubrovniku. Teologiju je studirao u Zadru i Pazinu, a svećeničko ređenje prima u Dubrovniku, 27. lipnja 1965. g.
Pastoralno djelovanje započeo je u župi Stravča u kolovozu 1965. g. Nakon godinu i dva mjeseca preuzeo je župu Čara. Od listopada 1970. župnik je župe Donja Vrućica (s Dubom), gdje od prosinca 1974. vrši dužnost i Pelješkog dekana. Nakon umirovljenja župnika u Trpnju don Stipe u kolovozu 1976. preuzima župu Trpanj, te i dalje opslužuje župu Donja Vrućica. Kapelaniju Dubu od prosinca 1978. poslužuje župnik iz Orebića.
Nakon Domovinskog rata i oslobođenja Konavala od srpsko-crnogorske okupacije, u listopadu 1992. don Stipe je preuzeo upravu opustošene župe Čilipi. Obnovio je crkvu i iznova sagradio župnu kuću, koju je okupaciona vojska spalila i uništila do temelja. Nakon sedam godina u Čilipima preuzeo je župu sv. Spasa u Mokošici gdje je do danas župnik.
Od motora, koji mu je puno pomogao u pastoralu, se ni danas ne odvaja.

Don Ivan Penava
Ivan Penava rođen je 5. veljače 1938. godine u Batinu kod Posušja (BiH) od oca Ante i majke Antice Zorić. Nakon pučke škole na Batinu, gimnaziju je pohađao u Posušju i u dubrovačkom sjemeništu. Teologiju je studirao u Zadru, a završio ju je u Zagrebu gdje je i diplomirao. Zaređen je u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine.
Prva svećenička služba bila mu je služba upravitelja župe u Žuljani, a ujedno je ispomagao i u samostalnoj kapelaniji Trstenik. Od veljače 1971. upravljao je župom Putnikovići. Od 1983. uz župu Putnikovići skrbio je i za Žuljanu. Kada je 1993. razriješen službe u Putnikovićima i Žuljani, imenovan je župnikom u Orebiću. U kolovozu 2009. preuzeo je župu Cavtat, a nakon umirovljenja jedno vrijeme je vršio službu duhovnog asistenta u katedrali.
Tijekom svećeničkog života prepoznat je kao svećenik s naglašenom osobnom pobožnošću.

Zlatomisnicima čestitamo i zahvaljujemo na svemu dobrom što su učinili za vjernike Dubrovačke biskupije!

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.