Input your search keywords and press Enter.

U Smokvicama situacija bolja, u Ponikvama tri kanadera, dva nova požara, a piroman viđen?

Požar je i dalje aktivan na sve tri lokacije – Ponikve, Janjina i Smokvica.

Trenutno je najveća akcija gašenja u Ponikvama u čemu sudjeluju tri kanadera. Kiša je pala samo na području Ponikava i malo je pomogla oko požara, ali ga, nažalost, nije ugasila. Požar je i dalje aktivan u području sela Dančanje te u području prema Brijesti. Najbolja situacija je kod požara na području Smokvice i Brne, gdje se konačno smiruje požarište, a pristiglo je i novih desetak vatrogasaca iz Karlovca. Vremenske prilike ne pomažu, ljudstva je, tvrde nam s terena, dovoljno, no nema odmora dok je fronta ovako duga, osobito na Pelješcu.

Zračne snage su pet dana angažirane u gašenju požara na otoku Korčuli, a jutros je helikopter Mi-8 MTV započeo s prijevozom smjene zemaljskih vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli te natrag do Šibenika i Zemunika. Predviđeno je da će se zračne snage i danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati te dodatno pojačavati angažman sukladno razvoju situacije na terenu. Tijekom jučerašnjih gašenja požara na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli bilo je angažirano ukupno 11 protupožarnih aviona i helikoptera.

Iako nisu prouzročili veću štetu, sinoć je došlo do izbijanja dva nova požara: jedan na području Šipana oko 23:20, a drugi na području između Slanoga i Slađenovića oko 22:00. Oba je prouzročio udar groma. U Slanome je brzom reakcijom vatrogasaca i mještana požar brzo ugašen, pa je opožarena manja površina. Na Šipanu je požar još brže ugašen.

”Do sada je izgorilo 800 hektara šume, maslinika i vinograda. Možemo reći kako je situacija na terenu bolja nego je bila, ali o totalnoj sanaciji požara i potpunom gašenju nema govora. Radi se o ogromnom području i teško je predvidjeti nove požare”, izjavio je zapovjednik Pecotić.

Sinoć se, uslijed urušavanja ceste na Pelješcu, prevrnula i pala u provaliju cisterna s dva vatrogasca iz DVD-a Solin, ali su oni, srećom lakše ozlijeđeni, potvrdio je Tomislav Vuko, priobalni vatrogasni zapovjednik. Dodaje kako oni mijenjaju ljude koliko mogu kako ne bi bili previše umorni, ali puno je požarišta proteklih dana, pa situacija, na žalost, ne može biti idealna.

Sinoć je u večernjim vijestima Nove TV javljeno da je pilot air tractora dojavio kako je navodno vidio piromana kako podmeće vatru. Ta se informacija još istražuje i nije službeno potvrđena.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *