Input your search keywords and press Enter.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige: Večer s Vladom Gotovcem – Naš slučaj

U okviru obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice Dubrovnik , Narodna knjižnica Grad organizira Večer s Vladom Gotovcem pod nazivom „Naš Slučaj“ u četvrtak, 5. studenoga, u Salonu od zrcala s početkom u 19 sati.

U programu sudjeluju akademik prof. dr. Tonko Maroević i glumac Boris Svrtan, koji će povodom 85. obljetnice rođenja i 15. godišnjice smrti podsjetiti na Vlada Gotovca, hrvatskog književnika i političara koji je značajno obilježio hrvatsku stvarnost druge polovice 20-og i prvo desetljeće 21. stoljeća.

Tonko Marović će se Vlada Gotovca prisjetiti kroz predavanje, a Boris Svrtan će izvesti dijelove monodrame „Moj slučaj“ za koju je dobio Nagradu Fabijan Šovagović  za najboljeg glumca na Festivala glumca 2013.  godine.

„I danas, u trenutku najdublje moralne i gospodarske krize u Hrvatskoj, Gotovčeva čudesna pjesnička i neponovljiva govornička pojava koju je sam samoironično definirao kao „mjesečevu ludu“ i „idiota vječnosti“, može nepokolebljivim idealizmom, ustrajnim radom i pozivom na dostojanstvo pružiti nadu i biti putokaz dezorijentiranim i obespravljenim ljudima koji nose križ svakodnevne sudbine, trpeći poniženja svih vrsta“ istaknuo je Svrtan u komentaru o svojoj predstavi.

„Nekoga patnja uništava… Nekome je vodič… S onu stranu vremena…“ ali, “Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje “ (Vlado Gotovac)

 

Vlado Gotovac

Vladimir “Vlado” Gotovac (Imotski, 1930. – Rim, 2000.), hrvatski pjesnik, esejist, filozof, novinar, disident i političar. Diplomirao je1963. filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi svoj rad objavio je 1952. Od 1955. do uhićenja 1972. (kada je bio glavni urednik Hrvatskog tjednika), Gotovac je zaposlen kao novinar i urednik Redakcije kulture i drame na Radioteleviziji Zagreb. Osuđen je na četiri godine zatvora i tri godine gubitka građanskih prava, kao i prava zaposlenja u državnoj službi, prava na objavljivanje i zabranu javnog nastupa. Zboj interview-a Švedskoj televiziji 1977., ponovno je osuđen na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava.

Gotovac se konačno zapošljava na Hrvatskoj radioteleviziji kao savjetnik direktora 1990. Kratko nakon toga, izabran je za predsjednika Matice hrvatske (osnovana 1842.). Na toj dužnosti ostaje do veljače 1996., kada je izabran za predsjednika Hrvatske socijalno liberalne stranke, prve oporbene stranke u Hrvatskoj koje je jedan od osnivača. Nakon raskola na 7. Saboru HSLS-a okuplja istinske hrvatske liberale i osniva novu političku stranku centra – Liberalnu stranku. Na Osnivačkom saboru stranke izabran za predsjednika Liberalne stranke.

Tonko Maroević

Tonko Maroević (Split, 1941.), hrvatski pjesnik, esejist, prevoditelj (najviše s talijanskog), istraživač suvremene hrvatske umjetnosti, autor niza monografija o hrvatskim slikarima, likovni i književni kritičar.

Diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti te doktorirao s temom Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas. Viši je znanstveni suradnik  na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, predavač  na  Akademiji  dramske umjetnosti u Zagrebu te dopisni član Slovenske akademije znanosti i umejetnosti.  Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Redoviti je član HAZU-a.

Boris Svrtan

Boris Svrtan (Rijeka, 1964.),  hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Od 2014. godine ravnatelj je Kazališta Gavella. Od 2003. do 2007. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu radi samostalno kao vanjski suradnik – profesor scenskog govora, a od 2007. zaposlen je u zvanju izvanrednog profesora.

PlakatNasSlucaj_02102015

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)