Input your search keywords and press Enter.

U povodu 25. obljetnice oslobađanja južne Hrvatske na HRT-u dokumentarni film Deblokada Dubrovnika

U povodu 25. obljetnice deblokade Dubrovnika i oslobađanja najjužnijih dijelova Republike Hrvatske Odjel za dokumentarnu proizvodnju Hrvatske radiotelevizije (HRT) pripremio je dvodijelni dokumentarni film Deblokada Dubrovnika koji će biti prikazan na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u subotu 28. listopada s početkom u 21.55 i nedjelju 29. listopada s početkom u 21.00.


Još u rujnu 1991. godine Dubrovnik i njegova okolica napadnuti su iz smjera Crne Gore i Hercegovine. U brzome je naletu nadmoćnija Jugoslavenska narodna armija (JNA) zaposjela prostor od Prevlake do Stona, a blokirani se Dubrovnik našao pod divljačkim topovskim udarima. Sarajevsko primirje početkom 1992. godine donijelo je zatišje, ali se rat prenio u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Ondje su jugovojska i srpski teroristi željeli izbiti na Neretvu te je hrvatski jug trebao ostati potpuno odsječen od ostatka države. U tim je okolnostima u travnju 1992. godine ustrojeno zapovjedništvo južnoga bojišta s generalom Jankom Bobetkom na čelu, koji je odmah učvrstio obranu i prešao u napad. Operacijom Čagalj usmjerenom prema Mostaru neprijatelj je zaustavljen i odbačen od doline rijeke Neretve, a operacijom Tigar deblokiran je Dubrovnik.

 

Ipak, nevolje stanovnika dubrovačkoga područja prestale su tek u listopadu 1992. godine nakon oslobađanja Konavala. Naime, pobjede Hrvatske vojske dovele su do sporazuma na britanskoj fregati Avenger, prema kojemu je okupatorska jugoslavenska vojska morala napustiti Konavle, no kako bi se spriječilo da srpske parapostrojbe iz zaposjednutoga dijela Hercegovine preuzmu položaje jugovojske, u listopadu je, lošemu vremenu unatoč, u noći izveden uspješni pomorski desant na Cavtat. Zatim je, za samo nekoliko dana, Hrvatska vojska izbila na granicu s Crnom Gorom te Bosnom i Hercegovinom i tako oslobodila najjužniji dio Hrvatske. U luci Gruž 29. listopada 1992. godine svečanim je postrojavanjem i prijavkom generala Janka Bobetka predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu označen završetak vojnih operacija za deblokadu i oslobađanje Dubrovnika i najjužnijih dijelova Republike Hrvatske.


Redatelj je dokumentarnoga filma Deblokada Dubrovnika Danko Volarić,
scenarist Jakša Raguž, producent Marko Kaić, pomoćnica redatelja Renata Tijanić, snimatelj slike Tomislav Trumbetaš, snimatelj tona Željko Dudić, rasvjetljivač Domagoj Vranar, a urednica Ljiljana Bunjevac Filipović.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) dokumentarni film Deblokada Dubrovnika bit će dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)