Input your search keywords and press Enter.

U petak kreće štrajk u školama i na fakultetima

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama počinje u petak, 25. rujna, i trajat će dok štrajkački odbor ne donese odluku o prekidu, objavili su u utorak čelnici Vertikale sindikata obrazovanja na konferenciji za novinare.

Neuspjeli pokušaj mirenja je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić slikovito opisao rekavši “kako su bili pozvani na večeru, a zdjela je bila potpuno prazna”. Ponudili su nam da se dogovorimo koliko i kome bi se trebale podići plaće, a oni će to provesti nakon što dobiju izbore, i to na riječ, rekao je.

Podsjetio je da je premijer Zoran Milanović prije tri godine tvrdio kako je obrazovanje prvo na redu, a sad opet pred izbore obećava da će se nešto dogoditi poslije izbora.

Argumenti zašto nam ne mogu povećati plaće su da nema novca u proračunu, te da ne mogu o tome odlučiti, jer su već praktički tehnička vlada, rekao je Ribić. No, u proračunu je zbog blagog rasta BDP-a tri milijarde kuna više nego što su planirali, o čemu je na GSV-u govorio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, pa očito nije problem u novcu, nego u premijeru.

Tvrdnja da je sada kasno ne stoji, jer se s nama nisu željeli sastati još 28. kolovoza, budući da Milanović očito misli “da je on orao, a mi muhe”, dodao je.

Tehnička Vlada nastupa kada predsjednica Republike objavi datum izbora, a ona to još nije učinila i ne bude još neko vrijeme, a i kad bude tehnička Vlada moći će povećati plaće.

Radi se samo o karakteru jednog čovjeka koji je uvjeren da može pobijediti 80.000 muha, no vidjet ćemo radi li se o 80.000 muha ili stršljenova, nadam se da će naši članovi biti stršljenovi, rekao je Ribić.

“Mi vjerojatno ne možemo štrajkati do Božića, u premijerovim rukama su zakoni, vojska i policija, on sve može, ali podsjetio bih ga da su neke pobjede zapravo porazi”, dodao je.

Za studente neće biti ispita, za učenika nastave i svi poslovi sufinancirani iz državnog proračuna neće se obavljati, a instituti i fakulteti neće raditi osim “štrajkbrehera”, ustvrdio je Ribić.

U štrajk se ide sigurno i trajat će do ispunjena zahtjeva ili do tehničke Vlade, a o tome ćemo još naknadno odlučiti, nakon analize pravne situacije. Sindikati su svoje odradili, a sada je red na članstvu, kazao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da mirenje nije uspjelo jer Vlada sindikatima nije ponudila ništa, osim obećanja da će, kada ponovno dobiju izbore, opet razgovarati, a nisu to bili spremni ni napisati. Stoga su stvoreni uvjeti da u petak započne štrajk u sva tri sustava – osnovnom školstvu, srednjem i visokom školstvu, te znanosti i institutima.

Naslućuje se da će Ministarstvo pokušati naći način za zabranu štrajka, no imamo odgovor i na to. Ako Ministarstvo želi postaviti žicu oko zaposlenih u sustava obrazovanju, dok je istodobno granica otvorena za izbjeglice, što pozdravljamo, onda neka i to učini da znamo kakav im je stav prema obrazovanju, poručio je Mihalinec.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je u utorak da je najavljeni štrajk prosvjetara neopravdan i da će ga pokušati spriječiti pravnim putem.

“Taj štrajk smatramo neopravdanim. Razlozi za štrajk koji se pojavljuju u medijima u najblažu ruku nisu istiniti. Primjerice nije istinit podatak da je prosječna plaća prosvjetara 5000 kuna. Osim toga štrajk formalno nije pokrenut na odgovarajući način i vidjet ćemo možemo li to administrativno zaustaviti”, izjavio je Mornar nakon predstavljanja projekta financiranih iz europskih fondova.

Pojasnio je da je štrajk formalno pokrenut zato što ministarstvo u roku 15 dana nije odgovorilo na zahtjeve, međutim kako je istaknuo, u ministarstvu smatraju da nisu imali na što odgovoriti. Dodao je da će ministarstvo uskoro objaviti pravu istinu o plaćama u prosvjeti.

Mornar je ponovio da pozivanje na povećanje plaća u zdravstvu nije opravdano jer je zaposlenima u obrazovanju, nakon što im je oduzet dodatak od 4, 8 i 10 na godine staža, taj iznos vraćen kroz druge dodatke.

“Linearno povećanje plaća od četiri posto bilo bi doista nepošteno. U vrijeme najdublje recesije, za 50 posto nastavnika u sustavu odgoja i obrazovanja plaće su porasle. To je fantastično i štrajkati zato što ste, dok je cijelo društvo bilo u recesiji, dobili povećanje plaća nije primjereno”, kazao je Mornar.

Opovrgnuo je navode školskih sindikata da bi povišica plaća prosvjetara za četiri posto koštala 190 milijuna kuna, kazavši da bi i uz niže postotno povećanje na osnovnu plaću trošak iznosio 340 milijuna kuna.

Ministar obrazovanja se složio da su neki zaposlenici u sustavu obrazovanja potplaćeni, ali i istaknuo da treba uzeti u obzir i trenutni socijalno ekonomski trenutak. Naglasio je da je vlada spremna pregovarati i ponuditi povišicu, ali ne dva do tri tjedna prije nego će postati tehnička vlada.

“Čim se ostvare uvjeti te će plaće biti povećane. Imaju moju garanciju i garanciju premijera”, rekao je Mornar.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić pohvalio se da je Vlada u prvih osam mjeseci ostvarila primarni suficit po prvi puta nakon šest do sedam godina, što znači da su prihodi bili veći od rashoda kada se odbiju kamate. “To u idućem razdoblju otvara mogućnost za poboljšanje standarda ljudi zaposlenih u različitim javnim službama, uključujući u obrazovanju. U ovoj godini više nema prostora u proračunu, no nastavak gospodarskog rasta i sve veći priljev prihoda otvara tu mogućnost u idućoj godini”, izjavio je Grčić.

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama počinje u petak, 25. rujna, i trajat će dok štrajkački odbor ne donese odluku o prekidu, objavili su u utorak čelnici Vertikale sindikata obrazovanja na konferenciji za novinare.

Neuspjeli pokušaj mirenja je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić slikovito opisao rekavši “kako su bili pozvani na večeru, a zdjela je bila potpuno prazna”. Ponudili su nam da se dogovorimo koliko i kome bi se trebale podići plaće, a oni će to provesti nakon što dobiju izbore, i to na riječ, rekao je.

Izvor: Jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *