Input your search keywords and press Enter.

U naredne 3 godine ograničenje korištenja javnih površina u staroj gradskoj jezgri

Gradonačelnik Vlahušić i zamjenik Raguž sa suradnicima održali su danas sastanak s predstavnicima ugostitelja na temu novog Pravilnika o korištenju javnih površina.

Obrtnike su predstavljali predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije Tonći Bitanga, predsjednik Udruženja obrtnika Dubrovnik Zlatko Begušić, te tajnik udruženja Cvijeto Daničić. Sastanku je nazočila i predsjednica Hrvatske gospodarske komore ŽK Dubrovnik Terezina Orlić.

Grad Dubrovnik je donio odluku o povećanju cijena korištenja javnih površina koja stupa na snagu  1. travnja 2016. Predstavnici ugostitelja uvodno su izrazili nezadovoljstvo izmjenama koje su donesene jednostrano bez dijaloga s udruženjima i bez prethodnih konzultacija s ugostiteljima i HGK što smatraju primjerom loše prakse. Gradonačelnik Vlahušić uvažio je takav stav i pozvao ugostitelje da daju svoje sugestije, ali istovremeno je istaknuo da odluka ostaje na snazi te da je donesena sagledavajući sve uvjete, prvenstveno da cijene nisu izmijenjene od 2009. , štoviše te godine smanjena je cijena javnih površina za 10 posto dok je indeks cijena usluga i ostalih proizvoda svih ovih godina rastao.

Nakon konstruktivne rasprave u koju su se aktivno uključili svi sudionici, postignut je dogovor kako u sljedeće tri godine neće biti širenja novih javnih površina na području stare gradske jezgre, u cilju zaštite javnog prostora. Razgovaralo se i o uvjetu za zaključenje ugovora za korištenje javne površine koji nosi novi pravilnik. U prvoj zoni koja obuhvaća Stradun i Lužu, objekti su dužni obavljati djelatnost svih 12 mjeseci u godini, osim tijekom neophodnog renoviranja, što je na sastanku ocijenjeno prihvatljivim.

Što se tiče dežurstava objektima koje prepisuje novi pravilnik, dogovoreno je da će sukladno odluci Ceh ugostitelja predložiti raspored kojeg će se držati svi objekti, a bit će objavljen za potrebe domaćeg stanovništva i gostiju. Gradonačelnik Vlahušić iznio je nekoliko prijedloga poticaja obrtima i ugostiteljskoj djelatnosti. Upravni odjel za poduzetništvo, turizam i more će u komunikaciji sa Zavodom za zapošljavanje naći model poticaja lokalima koji će raditi tijekom cijele godine, što isključuje prvu zonu. Ova osnovna mjera bit će usmjerena na povećavanje zaposlenosti, odnosno subvencioniranje zaposlenika tijekom godine. Drugi zaključak je da je na području stare gradske jezgre potrebno napraviti razliku između manjih i većih ugostiteljskih objekata i obrta. Ova mjera poticaja prvenstveno će ciljati ka zaštiti obiteljskih obrta i objekata, onih koji proizvode nove proizvode i onih koji njeguju i promoviraju neke tradicionalne proizvode i usluge.

Usuglašeno je da javne površine na kojima se nalaze stolovi moraju biti redovito obnavljane, za što će se utvrditi namjenska sredstva. Dio prihoda od zakupa javnih površina usmjerit će se na projekt Živi Grad, koji će obuhvatiti različite programe u zimskom periodu usmjerene na obogaćivanje ponude i produljenje sezone. Cilj je potaknuti potrošnju i posjećenost tijekom cijele godine.

Otvorena je tema problematike korištenja javne površine na koju dva ili više lokala polažu pravo. Dosada je takve slučajeve rješavalo Povjerenstvo za javne površine, što je redovno izazivalo brojne prijepore i polemike u javnosti. Jedna od ideja koja je iznesena je da se svakom objektu odredi minimalna javna površina, a za korištenje potencijalnog ostalog dijela površine raspiše se javni natječaj s definiranom početnom cijenom, ili bi se taj dio površine ukinuo.

Dogovoreno je kako će se u listopadu održati novi sastanak na kojem će se utvrditi detalji oko provedbe utvrđenih modela. Gradonačelnik Vlahušić izrazio je zadovoljstvo konstruktivnim idejama i iznijetim zaključcima, te naglasio kako je gradska uprava otvorena za svaki prijedlog ugostitelja i građana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.