Input your search keywords and press Enter.

U Lazaretima predstavljena knjiga Vesne Miović

“Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama”

U organizaciji Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku u večernjim satima održano je predstavljanje knjige Vesne Miović: “Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama”, a kojem je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

 

Knjigu su, pored autorice, predstavile Nella Lonza i Ljiljana Betica Radić te moderatorica Zrinka Lucianović. U svom su izlaganju prisutnima prezentirale tematiku koja govori o jedinstvenom i iznimno učinkovito dinamičnom sustavu obrane od kuge koji je koncizno opisan u samoj knjizi, a zahvaljujući kojem je Dubrovačka Republika uspješno branila živote stanovnika i ekonomski opstanak.

 

Također, ova vrijedna knjiga donosi cjeloviti prikaz i spoznaje o povijesti svih dubrovačkih lazareta do pada Republike, kao i o nastanku i funkciji sanitarnog koridora i ulozi vlastele u izrazito teškim životnim okolnostima, gdje je prevladavala prije svega strah od kuge. Posebnu pozornost autorica posvećuje funkciji lazareta kao monumentalnom i skladnom kompleksu, u koji je tadašnja Republika značajno investirala.

 

Vesna Miović je međunarodno priznata istraživačica povijesti osmansko – dubrovačkih odnosa i povijesti dubrovačkih Židova. U svojim radovima se u više navrata bavila Lazaretima na Pločama: prvo kada je prije dvadesetak godina proučavala ulogu osmanskog emina koji je stanovao u Lazaretima, potom u sklopu monografije „Lazareti u Dubrovniku“ izdane prigodom završetka projekta „Lazareti –kreativna četvrt Dubrovnika“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.