Input your search keywords and press Enter.

U Dubrovniku predstavljen prvi kineski Međunarodni sajam uvoznih proizvoda i usluga

Kinesko izaslanstvo iz Šangaja na svom prezentacijskom putu kroz Hrvatsku, posjetilo je Dubrovnik, 13. svibnja, gdje je u hotelu Argentina održan sastanak s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i s poduzetnicima. Cilj posjete je predstavljanje Hongqiao poslovnog distrikta te sajma „China International Import Expo-a“, koji će se ove godine, po prvi put održati od 5. do 10. studenoga u Šangajskom nacionalnom izložbenom centru, unutar Hongqiao poslovnog centra.

Kineski predstavnici su prezentirali poslovne mogućnosti za strane tvrtke, gdje su kao glavne prednosti istaknuli dobivanje potrebne poslovne dozvole za poslovanje u Kini u roku od tri dana, a dodatne procedure povezane s registracijom poreznih obaveza u roku od pet dana.

Istaknuli su da za ovu inicijativu imaju potporu cjelokupnog državnog vrha. Na forumu međunarodne suradnje Pojas i put održanom u svibnju 2017. godine u Kini, kineski predsjednik Xi Jinping donio je odluku o pokretanju prvog kineskog međunarodnog uvoznog sajma. Cilj je sajma pružiti nove mogućnosti zemljama širom svijeta za proširenje izvoza u Kinu te stvoriti platformu za suradnju država i tvrtki koje se bave međunarodnom trgovinom i razmjenjuju poslovne prilike. Prema informacijama kineskih predstavnika, na sajmu se očekuje 150 tisuća profesionalnih posjetitelja.

Kineskoj delegaciji predstavljena je gospodarska slika Dubrovačko-neretvanske županije, te podaci o turističkim kretanjima. Osim otvaranja predstavništva HGK u Kini koji je otvoreno krajem 2017. godine, u drugom dijelu ove godine  očekuje se i otvaranje predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Šangaju.

Delegaciji su se predstavili i dubrovačko-neretvanski poduzetnici zainteresirani za izvoz na kinesko tržište; tvrtke Blato 1902 s Korčule sa svojim vinima i maslinovim uljima, Edivo d.o.o. s ekskluzivnom ponudom vina koja odležavaju u moru te „Festa“ s ponudom organizacije vjenčanja.

Na kraju je zaključeno da će hrvatske tvrtke dobiti mogućnost sudjelovanja na sajmu u Šangaju u studenom 2018., uz zajednički nastup na štandu kojega organizira Hrvatska gospodarska komora, ali na raspolaganju su im i izložbeni prostori unutar Honggiao poslovnog distrikta kroz cijelu godinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *