Input your search keywords and press Enter.

U Dubrovniku obilježen službeni početak projekta MONI.CA: Praćenje kvalitete zraka duž Jadrana

Na kampusu RIT Croatia u Dubrovniku, 5. i 6. listopada 2023., održan je sastanak partnera EU projekta MONI.CA – praćenje kvalitete zraka duž Jadrana koji će se provoditi narednih 18 mjeseci.

“Air MONItoring aCross Adriatic – MONI.CA” projekt je koji predstavlja važan doprinos očuvanju okoliša i zdravlju stanovništva u regiji Jadranskog mora, a financira se iz programa Interreg Italija- Hrvatska 2021-2027 u okviru prioriteta 2. Zelen i otporan zajednički okoliš u iznosu od 213,384.12 EUR, od čega EU financira 80% ukupne vrijednosti projekta.

Vodeći partner projekta je RIT Croatia, dok je projektni partner Eduforma Srl iz Padove, Italija. Glavni cilj projekta MONI.CA je doprinijeti rješavanju problema vezanih uz kvalitetu zraka te podržati aktivnosti ocjenjivanja i praćenja kvalitete zraka u Hrvatskoj i Italiji. Osim toga, projekt ima za cilj uspostaviti prekograničnu pilot-aktivnost za praćenje zraka u urbanim područjima putem korištenja pametnih tehnologija.

Informacije prikupljene putem MONI.CA projekta bit će dostupne donositeljima odluka u gradovima, omogućujući im prepoznavanje izvora onečišćenja i preventivno djelovanje u korist lokalnog stanovništva. Ovaj projekt ističe se kao inovativan jer do sada nije bilo integriranih rješenja na ovom području.

Ovaj događaj je okupio istaknute stručnjake partnera projekta, RIT Croatia i Eduforma Srl,  koji su razgovarali o dosadašnjim postignućima i budućim koracima u projektu MONI.CA. Na sastanku je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje izaštitu okoliša, g. Božo Benić kao predstavnik donositelja odluka koji će imati ključnu ulogu u korištenju rezultata projekta. Benić se tijekom svog obraćanja osvrnuo na dugu tradiciju zaštite okoliša na dubrovačkom području, ističući pri tom važnost ovakvih projekata u vidu  poticanja investicija, regionalne suradnje te rješavanja izazova održivog razvoja.

„Cilj MONI.CA projekta je doprinijeti rješenju novonastalih problema kvalitete zraka te preventivno djelovati na zdravlje urbanog stanovništva učinkovitim rješavanjem problema pomoću pametnih tehnologija. Nadamo se da će prikupljene informacije biti od koristi gradskim vlastima, omogućujući im otkrivanje izvora onečišćenja i preventivno djelovanje za dobrobit lokalnog stanovništva“, izjavio je voditelj projekta, izv. prof. dr. sc. Martin Žagar, viši predavač na RIT Croatia.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)