Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i suradnici održali su danas sastanak sa Zlatkom Benderom iz Hrvatskih cesta ispostava Dubrovnik, voditeljem rekonstrukcije Državne ceste D8 od Mosta dr. Franje Tuđmana do Ilijine Glavice.

Idejno rješenje rekonstrukcije magistrale u dužni od tri kilometra s izgradnjom lateralnog oborinskog kanala usvojeno je i iskoordinirano između nositelja projekta Hrvatske ceste, te Grada Dubrovnika, Hrvatskih voda, Hidroprojekt-ing d.o.o. i Vodovoda Dubrovnik. Naredni korak je izrada glavnog projekta s troškovnikom, a procijenjena vrijednost radova je oko 40 milijuna kuna, izvijestio je Bender gradonačelnika Vlahušića. Po ishođenju potvrde na glavni projekt, početak radova očekuje se tijekom 2016. godine.

Riječ je o iznimno važnoj cestovnoj investiciji, ne samo za stanovnike Nuncijate, nego i za sve građane Grada Dubrovnika. Projekt uključuje izgradnju oko 270 novih parking mjesta na tri odvojene lokacije duž ove dionice, šest pješačkih pothodnika, proširenje kolnika, izgradnju vidikovaca te pješačkog nogostupa širine najmanje 2,6 metara. Na područjima gdje s južne strane ceste postoji prilaz privatnim objektima i garažama, postojeća cesta će se proširiti na trotračnu te će se jedna traka prenamijeniti u traku s ograničenom brzinom za ulazak i izlazak na postojeća privatna parking mjesta i garaže. Proširenje će se raditi u brdo, u pojasu vlasništva  Hrvatskih cesta i u obuhvatu lokacijske dozvole.

Time će se višestruko poboljšati prometna i pješačka sigurnost u ovom dijelu grada, a građani će dobiti i šetnicu s pogledom na grad, „grad na dlanu“ , rekao je gradonačelnik Vlahušić. Naglasio je kako je od iznimne je važnosti i predviđeni uzdužni oborinski kanal u trupu prometnice koji će uvelike smanjiti količinu oborinskih voda koje se padinama Srđa spuštaju na područja Konala, Šipčina i Gruža. U izvođenje radova uklopit će se i izgradnja portala križnog puta na početku serpentina autora Nikole Bašića, a nositelj projekta je Grad Dubrovnik.

Rekonstrukcije:

IR-1-1

IR-1-3-2

IR-1-4-1

IR-1-4-3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.