Input your search keywords and press Enter.

Turizam i energetika prilika za bolju suradnju između Hrvatske i Albanije

Prilikom posjeta Dubrovniku albanski veleposlanik, NJ.E. Ilir Melo, u pratnji počasnog konzula Republike Albanije u Dubrovniku, Ivana Đurašića, 1. veljače 2016., posjetio je Županijsku komoru Dubrovnik, gdje se sastao s predsjednicom ŽK Dubrovnik Terezinom Orlić i njenim suradnicima.

Prezentirano mu je gospodarstvo Dubrovačko-neretvanske županije i njezini razvojni potencijali, kao i gospodarska razmjena između Hrvatske i Albanije.

Istaknuto je da usprkos dobrim političkim odnosima među ovim dvjema državama, gospodarska suradnja još uvijek zaostaje. Potrebno je uložiti dodatne napore u stvaranju bolje informiranosti hrvatskih i albanskih gospodarstvenika o mogućnostima ekonomske suradnje između dviju država.

Poseban naglasak u razgovorima stavljen je na sektor turizma, kao poveznicu gospodarskih subjekata. Veleposlanik je nadodao da su projekti poput uspostavljanja trajektnih veza, povećanja avionskih linija te povezivanja putem hidro aviona, osnove za bolju turističku suradnju. Zaključeno je, da se osim turizma, veliki potencijal za bolje gospodarske odnose nalazi u područjima infrastrukture, energije i transporta.

Predsjednica ŽK Dubrovnik, Terezina Orlić izrazila je kako već postoji dobra suradnja između Albanije i Hrvatske unutar Foruma gospodarskih komora Jadransko-jonskog područja, posebice kroz Kongres žena poduzetnica. Rad kroz okrugle stolove i zajedničke EU projekte rezultirao je promocijom turističkih itinerara na istočnim tržištima, poput Kine, Tajlanda, Japana te SAD-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.