Input your search keywords and press Enter.

U Vatikanu bor je okićen do kraja siječnja!
*
“Službeno” prestanak božićnog slavlja je na blagdan Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova u hramu, 2.veljače.

Nema propisa, kažu u Crkvi.

No u crkvama će okićena drvca ostati do kraja siječnja, početka veljače, do Blagdana Prikazanja Gospodinova – Svijećnica (širi božićni vremenski krug) ili (uži božićni vremenski krug) do blagdana Krštenja Kristova, 12. siječnja to je liturgijski završetak božićnog vremena.

Jele, borovi i drugi blagdanski ukrasi kupuju se i postavljaju u drugom dijelu prosinca, no kada se točno skidaju – nešto je teže pitanje.
Prema jednima, skidaju se s Bogojavljanjem, tj. na blagdan Tri kralja, prema drugima na blagdan Krštenja Isusova, ili nakon blagoslova kuća, a u crkvama ostaju do kraja siječnja.
Točnih pravila o datumu skidanja ukrasa – nema.
Kićenje božićnog drvca u obiteljima, crkvama i na trgovima u hrvatskom narodu tradicija je stara tek nekoliko desetljeća.
Katolička crkva nema propisa i odredaba o načinu ukrašavanja crkava ili domova za Božić.
Budući da je slavlje Božića odavno nadišlo samo vjersko slavlje, svjedoci smo i pretjerano preranog ukrašavanja mjesec i više prije Božića.
Iako se po tradiciji drvce kitilo na Badnjak.

U Dubrovniku se po tradiciji bor skidao tek nakon blagoslova kuća koji je započinjao nakon Bogojavljanja ili Sveta tri kralja.
Stari dubrovčani su govorili da može stati do Sv. Vlaha i tako je u većine bilo. Naši stari držali su bor sve do svetoga Vlaha i uživali u njemu.
A zašto toliko dugo? I je li se to važilo samo za dubrovačko područje?

Da se imalo štuje običaje i odlazi na nedjeljnu svetu misu, znalo bi se da u crkvama bor ili jele budu do Svjećnice ili Kandelore. (četrdeset dana nakon Božića)
Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu se slavi 2. veljače. To je kraj božićnog vremena.
Tako je u Vatikanu i u crkvama širom svijeta.
Tako je u tradiciji, naraštajima.

Božićna drvca se tada spaljuju, pepeo im se miješa sa pepelom ‘badnjaka’ i tada se ‘da zemlja boljim rodom urodi’ pepeo posipa po vrtovima i poljima.
Baš zbog toga mnogi i u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj drže nepriličnim ‘raskićivanje’ domova i iznošenje borova iz kuća.

Iz Vatikana poručuju: Uz okićeno drvo i jaslice Božić traje duže, pridonosi ljepoti crkve, uživanju u radosti Isusova dolaska. Šteta bi bila prerano iznijeti drvca.
Držite ih do Svjećnice.

Amaretta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.