Input your search keywords and press Enter.

Trening prepoznavanja ptica na Neretvi – priključite se!

Uživate li u ranom jutru, dok su zrake sunca još uvijek nježne i možete čuti zvukove buđenja prirode? Dok šetate gradom ili u prirodi, obraćate li pozornost na pjev ptica? Uspijevate li ih pronaći, vidjeti? Koje to ptice najčešće susrećete? Kako prepoznati o kojoj se vrsti radi?
Sjednete na balkon i čujete poznato glasanje ptice. “Gle, ova se vratila. Svake godine u ovo vrijeme je ovdje.”
Ukoliko vas zanima koja je to vrsta i nešto o njoj, ali i o ostalim pticama koje možete vidjeti u dolini, spremni smo pomoći.

Udruga Biom poziva zainteresirane da se uključe u trening prepoznavanja ptica na Neretvi. Trening će se odvijati 7., 8. i 28. svibnja 2022. na više lokacija na području cijele delte. U sklopu treninga održava se jedno uvodno online predavanje i tri terenske edukacije. Sudionici će imati priliku vidjeti i naučiti prepoznavati vrste ptica česte u svojoj okolici, a uz malo sreće i rijetke vrste koje posjećuju lagune na ušću Neretve.
Na terenu ćemo učiti prepoznavati vrste ptica po izgledu i po glasanju. Trening je besplatan i otvoren za sve bez obzira na predznanje. Za polaznike ćemo osigurati dalekozore i knjige za determinaciju ptica.
Obići ćemo različite tipove staništa kako bismo upoznali što više vrsta ptica. Ptice koje ćemo promatrati su:
• ptice kamenjara, šikara i maslinika,
• ptice ušća Neretve,
• ptice tršćaka.
Uvodno online predavanje na kojem ćemo se upoznati bit će 5. 5. u 18 h. Tereni su predviđeni 7., 8. i 28. svibnja 2022., no termini su podložni promjenama ovisno o vremenskim prilikama.
Ako ste zainteresirani, najkasnije do 3. svibnja 2021. ispunite online prijavnicu.
Broj polaznika je ograničen (10), a u slučaju velikog interesa, odgovori iz prijavnice pomoći će nam pri odabiru.
Boravak u prirodi ima značajno pozitivno djelovanje na raspoloženje, zato nam se pridružite u zanimljivim terenima i uživajte u usvojenim znanjima.
Za sva pitanja i dodatne informacije javite se na e-mail adresu: iva.rajkovic@biom.hr.
Trening se organizira u sklopu projekta „Jadranski seobeni put 4“, koji je fokusiran na zaštitu bitnih odmorišta, zimovališta i gnjezdilišta za ptice selice u Hrvatskoj a što je upravo – delta Neretve. Projekt financiraju zaklade EuroNatur i MAVA.

O Udruzi BIOM:
Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)