Input your search keywords and press Enter.

Treće redovito gradsko izvješće o aktivnostima na zbrinjavanju napuštenih životinja: Svaki šesti pas u Hrvatskoj nalazi se u Dubrovniku

Za potrebe redovnog tjednog izvješća za javnost tvrtka Sanitat Dubrovnik d.o.o. provela je detaljnu analizu kapaciteta skloništa za napuštene životinje u Republici Hrvatskoj pri čemu su uz neposredni kontakt sa svakim od registriranih skloništa korišteni službeni podaci Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede RH.

U Republici Hrvatskoj registrirano je 28 skloništa za napuštene životinje ukupnog kapaciteta 2296 pasa. Među njih ne ubraja se azil na Žarkovici budući da je riječ o ilegalnom skloništu koje nije u skladu s Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi, te kao takvo nije registrirano u evidenciji Ministarstva.

Kapacitet najvećeg dijela registriranih skloništa kreće se od 20 do 60 životinja. Iz prosjeka se izdvajaju skloništa Karlovac s kapacitetom od 160 pasa, Osijek i Dumovec (Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba) od kojih svako raspolaže kapacitetom od 180 pasa. Skloništa s najvećim pojedinačnim kapacitetom nalaze se u Čakovcu (300 pasa) i Varaždinu (350 pasa).

Analizirajući podatke prema broju napuštenih životinja u pet neformalnih regija možemo izvesti sljedeće zaključke. Najmanje napuštenih pasa na 1000 stanovnika je na području Dalmacije (0,10 pasa na 1000 stanovnika). Slijede Sjeverni Jadran i Lika gdje na 1000 stanovnika dolazi 0,27 pasa, središnja Hrvatska (0,41), Istočna Hrvatska (0,46) i Sjeverozapadna Hrvatska sa stopom od 1,30.

Prema broju napuštenih životinja Dubrovnik prednjači jer na 1000 stanovnika dolazi čak 8,4 psa, odnosno 16 puta više pasa po stanovniku od nacionalnog prosjeka. Svaki šesti napušteni pas u Hrvatskoj nalazi se u Dubrovniku.

Mada neregistriran, dubrovački azil jedino je sklonište za životinje na području Dubrovačko-neretvanske županije i južnog dijela hrvatskog Jadrana. Prva sljedeća najbliža nalaze se na području srednjeg Jadrana u Kaštel Sučurcu, odnosno u Šibeniku i Privlaci (Zadarska županija). Ukupni kapacitet skloništa južnog i središnjeg Jadrana iznosi 440 pasa. Od tog broja na neregistrirano dubrovačko sklonište otpada visokih 82 posto, odnosno 360 pasa.

Udomljavanje

Tvrtka Sanitat nastavlja provoditi program udomljavanja pasa iz azila za napuštene životinje na Žarkovici uz subvencije Grada Dubrovnika. Tako je prošlog tjedna potpisan prvi ugovor između Sanitata i udomitelja štenca starog jedan i pol mjesec kojim je udomitelj osigurao jednogodišnje pravo na hranu za psa, zdravstvenu njegu, te putovnicu za psa.

Podsjetimo, Javni poziv i Pravilnik o uvjetima i kriterijima za osiguravanje hrane i zdravstvene njege za pse udomljene iz neregistriranog azila za napuštene životinje na Žarkovici objavljeni su 12. siječnja. Isti poziv upućen je svim općinama i gradovima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Općine s čijeg područja u azil na Žarkovici dolazi značajan broj pasa – Župa Dubrovačka, Konavle i Dubrovačko primorje, ni mjesec dana po početka provođenja akcije udomljenja nisu našli shodni materijale istaknuti na svojim službenim internetskim stranicama.

Prema informacijama dostupnim Gradu Dubrovniku i društvu Sanitat nijedna općina ni grad s područja Dubrovačko-neretvanske županije nisu sklopili ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja sa svog područja u neko od odobrenih skloništa za životinje u Hrvatskoj, što su dužni napraviti s obzirom da je Rješenjem Službe veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske iz lipnja 2015. godine nastupila zabrana daljnjeg smještanja u postojeći ilegalni azil na Žarkovici.

Još jednom pozivamo građane da se na službenim stranicama Grada Dubrovnika i Sanitata informiraju o pokrenutoj akciji udomljavanja životinja. Također, ponovno upućujemo javni apel gradovima i općinama da uključujem u akciju konačno preuzmu odgovornost za zbrinjavanje napuštenih životinja i pomognu što uspješnijem provođenju ovog programa.

Sve detaljnije informacije o ovom programu možete naći na službenim stranicama Društva Sanitat Dubrovnik d.o.o. pod linkom „UDOMITE ŽIVOTINJE SA ŽARKOVICE“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)