Input your search keywords and press Enter.

Nova izložba u Rupama

Od ponedjeljka u Rupama nova izložba dubrovačkog Etnografskog muzeja: Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju

Izložba Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju iz fundusa Etnografskog muzeja, bit će otvorena u žitnici „Rupe“ u ponedjeljak, 5. prosinca u 12 sati.

Izložbom će biti predstavljen način obuvanja rasprostranjen u dubrovačkom kraju, od posljednjih desetljeća 19. do sredine 20. stoljeća, gdje se u svakidašnjim prilikama nosila troslojna obuća (vunene bječve, nazuvci i opanci), karakteristična za dinarsku kulturnu zonu, dok su za blagdanske i svečane prilike nošene pamučne bječve i plitke crvene ili zelene crevlje, izrađene od meke kože.

Posebno istaknuti bit će pleteni dijelovi obuće za prste – naprsci, koji se ističu brojnošću, tehnikom izradbe, ali i vrlo posebnim ornamentima, naglašenima upečatljivim koloritom. Naprsci su najvećim dijelom iz Dubrovačkog primorja, no kako bi se što bolje naglasile njihove sličnosti i razlike s obzirom na ukrasne motive i tehnike izradbe, bit će izloženi i primjerci koji su se nosili u Konavlima, te na otoku Mljetu.

Među nazuvcima se posebno ističu oni iz sela Ošlje u Dubrovačkom primorju, koje odlikuju raznovrsni ornamenti ispleteni u više boja. S druge strane, ukrasna šara mljetskih nazuvaka najčešće je izrađena samo od vune crne ili smeđe boje, što dodatno naglašava ljepotu jednostavnosti ukrasa, dok ukrasi i nazivlje na konavoskim nazuvcima oponašaju vez utkanicu s prsa ženskih košulja.

Cilj izložbe je predstaviti i valorizirati do sada zanemarenu temu tradicijskog obuvanja u dubrovačkom kraju, a time i tehniku pletenja kao jednu od tehnika ženskoga tekstilnog rukotvorstva.

Autorica izložbe je voditeljica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, dok je autorica postava izložbe kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivona Michl. Izložbu prati katalog, a ostat će otvorena do 26. prosinca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *