Input your search keywords and press Enter.

Tomljanović: Zaštitimo dignitet struke turističkih vodiča i Domovinskog rata

Most nezavisnih lista podržava Zajednicu društva turističkih vodiča Hrvatske i Mostovi će zastupnici u Europskom parlamentu pokrenuti procedure izmjene Direktive 2005/36/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o priznavanju stručnih kvalifikacija, čija bi potpuna primjena dovela do zanemarivanja činjenice da su turistički vodiči osobe vezane za područje na kojem rade. Most podržava kretanje roba, dobara i usluga, ali pritom moramo zaštititi dignitet struke i Domovinskog rata.

Po pitanju mogućnosti da turiste na području RH vode i vodiči s licencama iz drugih članica EU, smatram da bi te osobe trebale biti vezane za područje. Uostalom, za osposobljavanje, za stjecanje licence za turističkog vodiča i polaganje stručnog ispita na određenom području, odnosno županiji, treba izdvojiti i ne baš mala financijska sredstva. Zar je onda moguće poistovjetiti turističkog vodiča iz Hrvatske, s položenih desetak ispita iz općeg i posebnog dijela, s europskim kolegom koji je takvu licencu stekao temeljem jednostavnog zahtjeva nadležnom ministarstvu u svojoj državi? Uostalom, zar je moguće da ćemo bogatu povijest Hrvatske svesti na Google tražilicu bez imalo osjećaja i patriotizma?“ – izjavio je Mostov kandidat za europarlamentarne izbore Mato Tomljanović.

O Hrvatskoj, koju posjećuju mnogobrojni turisti, najbolje mogu govoriti ljudi koji su životom vezani uz njenu bogatu kulturnu baštinu i povijest, a jedan od njenih najvažnijih razdoblja je Domovinski rat u kojemu su mnogi spomenici svjetske vrijednosti pretrpjeli teška materijalna oštećenja ona su do danas uglavnom sanirana i nisu vidljiva, ali i te kako postoje i žive u svima nama.

Obvezni smo zaštititi i omogućiti točno tumačenje svakograzdoblja naše bogate povijesti jer se to odražava na ugled zemlje u Europi i svijetu. Svjesni smo činjenice da sama izmjena postojeće Direktive može potrajati, radi čega ćemo inzistirati na primjeni klauzule o odstupanju od primjene Direktive, odnosno članka 61., koji uzima u obzir poteškoće s kojima se pojedina država članica može susresti tijekom njezine primjene – u tom slučaju Europska komisija obvezna je s državom članicom proučiti o čemu se radi. Vrijednosti Domovinskog rata ne mogu se tumačiti uzgred i temeljiti na prvom što će ponuditi Google. Točno tumačenje najponosnijeg i najtežeg dijela hrvatske povijesti smatramo obvezom i nacionalnim interesom. Turistički vodiči su prve osobe s kojima se susreću turisti i o njima uvelike ovisi kakav će dojam steći o zemlji koju su posjetili, ali i koje će činjenice zapamtiti i o njima pričati u svojim zemljama.“ – objasnio je Tomljanović.

 

 

 

Most nezavisnih lista

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)