Input your search keywords and press Enter.

Tomislav Tolušić: Uvođenje reda u prava dužnosnika primijenite na sve

Hrvatska zajednica županija ističe nužnost da se krene u uvođenje reda u prava i obaveze svih dužnosnika, a ne samo načelnika, gradonačelnika i župana
Potaknuti Uputom za postupanje Ministarstva uprave koja se odnosi na uređivanje prava načelnika, gradonačelnika i župana, a u kojoj se precizno objašnjava koja prava lokalni dužnosnici mogu imati, Hrvatska zajednica županija podsjeća da županije primjenjuju Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, članak 90., koji propisuje prava izvršnih čelnika.
Ipak, od 1992. godine nedostaje poseban zakon koji bi uredio prava lokalnih čelnika na što je ukazivano nekoliko puta. Svoj stav još jednom izražava i predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić:
„Pozdravljamo svako nastojanje da se u upravu uvede red i jednaki standard. Žao nam je što to nije uređeno Zakonom kako smo i predlagali već samo Uputom za postupanje. Ukidanje povlastica u vrijeme kada svi trebaju pokazati osjećaj za racionalizaciju i rezanje nepotrebnih troškova svakako pozdravljamo te očekujemo da istu ‘Uputu’ ministar Arsen Bauk oblikuje i za dužnosnike u državnom aparatu, za ministre i brojne ravnatelje različitih agencija i savjetodavnih tijela“.
Tomislav Tolušić predlaže da se takav ozbiljniji zahvat pokrene i kad se radi o standardizaciji dodataka na plaću svih službenika i namještenika u tijelima javne vlasti.
„Imamo neslužbeni podatak koji govori da bi se ovakvim ‘rezanjem povlastica’ svima jednako u centralnoj administraciji godišnje uštedilo 1 milijardu kuna. To je suma koju bi onda, na primjer, mogli puno bolje rasporediti organiziranjem pomagača u nastavi za potrebitu djecu ili ulaganjem u lokalne prometnice za koje se država više ne želi brinuti!“, ističe Tolušić.

Melita Pavlek
glavna tajnica Hrvatske zajednice županija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.