Input your search keywords and press Enter.

Uz Svjetski Dan okoliša 5. Lipnja

Otvoreni apel odgovornim službama Grada koje brinu o okolišu i sigurnosti javnih prostora!

Tko je počupao i razbacao cvijeće na okretištu 1A u N. Mokošici te oko Eko centra !!!

Posljednjih mjeseci smo svjedoci sve učestalijih vandalizama u N. Mokošici, kako na Eko park Ombla(do sada od 2004 je bio 21 vandalizam !) , obližnja dječja igrališta (lome se ljuljačke, klackalice, tobogani , sprave za fitnes na otvorenom) , tako na na naš Eko centar a prošli petak u noći na subotu i na lijepo zasađene cvijećem arle na okretištu 1A u N.Mokošici. Cvijeće su posadili samo dva dan prije ovog nemilog dsogađaja vrijedni djelatnici Vrtlara na radost svih Mokošana i nas ekoloških udruga .Tako je lijepo izgledalo , od miline vidjeti…
A onda… prošlu subotu ujutro baš kada smo se spremali sa našim ekoaktivistima na Dane udruga u Grad i humanit. akciju za našu ml.sugrađanku Maru Maltarić, negdje oko 8, 30 dobili smo hitni poziv od Vrtlara preko našeg Zelenog telefona Eko fona 02o /453-850 ako ikako možemo odmah doći i vidjeti što se dogodilo sa lijepom arlom zasađenom proljetnicama i ljetnicama na okretištu 1 A u N. Mokošici.
Dok smo prilazili okretištu 1A u N Mokošici u našoj već 40. Eko patroli ovoj godini , vidjeli smo uz put izvaljeni kontejner za smeće a onda tužnu sliku okretišta 1A… sve .cvijeće iščupano iz okrugle velike arle i svuda okolo porazbacano , kanta za smeće iščupana iz postolja i i bačena na cestu ! Užas jedan !
Kome je ovo smetalo pitamo se ? Kako su imali dušu ? I kod našeg Eko centra su iščupali i razbacali cvijeće , prosuli zemlju ..što nije prvi put…već treći put u samo 10 dana !..Zar nam nije bolje kada nam je lijep, uređene i rascvjetan okoliš ? Da se uvedu strožije kazne kako to čine u Zap. Europi , svakako bi ovih vandalizama bilo puno manje..stoga osim ekološke edukacije od najranijeg djetinsjtva ,kao što mi činimo, …treba što prije ove prostore staviti pod video kamere i one koji ovo rade strogo kazniti !!
„Potomci nam nikada neće oprostiti pustošenje i grubosti prema nečemu što po pravilu pripada ne samo nama nego i njima !“ (P.I.Čajkovski )

Voditeljica Zelenog telefona:
Jadranka Šimunović