Input your search keywords and press Enter.

TEREZA NA FILMU

FILMSKA PRIČA O GLAZBENOJ DIVI:

 ‘Snimat ćemo i u kućici gdje me moja majka rodila i sljedeći dan umrla. Teška tragedija je to, nedostaje mi ta nepoznata žena…’

Poznati HRT-ov autor Miro Branković snimit će dokumentarni film o životu naše velike glazbene dive Tereze Kesovije koja ove godine obilježava impresivnih 60 godina karijere. Snimanje počinje u svibnju i to u gradu koji je obilježio Terezin profesionalni put – Parizu.

– Miro Branković, koji je redatelj čudesne vještine, autor divnog serijala “U potrazi za Markom Polom”, pročitao je moju autobiografiju “To sam ja” te još jednu ratnu knjigu “Libertas” i zaključio da je moj život bio prava filmska priča te mi predložio ovaj projekt. A on to stvarno i jest bio kada razmislim što sam sve proživjela i nadživjela – govori Tereza evidentno uzbuđena zbog nove životne avanture.

Autobiografija

Inače, knjiga “To sam ja” izdana je sredinom 2014. i u njoj je Kesovija na 660 tisuća novinskih kartica, iscrpno i u svom stilu vrlo poetično i strastveno opisala svoj život i događaje koji su ga obilježili. Autobiografiju je nazvala po istoimenoj pjesmi koju je skladao Đelo Jusić, a stihove napisao Arsen Dedić, posvetivši ih upravo Terezi, a pretpostavlja se kako će to biti ime i ovoga filma.

 – Prvo putujemo u Pariz 8. svibnja, već imam avionsku kartu, no morat ću se vratiti već 11. svibnja zbog obveza koje me čekaju. Znam da će to biti mukotrpno snimanje jer tako treba i biti, ustajanje u zoru kako bi “uhvatili” scene koje nam trebaju. No spremna sam na to. Obići ćemo, naravno, Montmartre, Montparnasse, a nadam se da i dalje postoji mali ruski cabaret Carević u kojemu sam nastupala – objašnjava Kesovija.

S Brankovićem i ekipom HRT-a Tereza će snimati i u Zagrebu, Splitu te, naravno, Dubrovniku. Prema planu trebali bi stići i u njezino rodno mjesto, konavosko selo Lovorno.

Teška tragedija

– Doći ćemo u tu kućicu s jednim prozorom, gdje me moja majka rodila i sljedeći dan umrla. Teška tragedija je to, nedostaje mi ta nepoznata žena koja me donijela na svijet i nestala s njega. Da nema fotografija koje su mi dali dragi ljudi, jer su moje izgorjele u ratu, ne bih danas imala ni uspomenu na nju – emotivna postaje Kesovija.

Ekranizacija života naše umjetnice trebala bi biti dovršena do listopada, a za studeni se planira promocija filma. No osim toga, Kesoviji predstoje i brojni nastupi jer nakon slavljeničkog u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Kesovija će 13. svibnja održati i gala koncert i u gradu pod Marjanom.

Posebna ljubav

U samo dva dana od početka prodaje ulaznica više od polovice gledališta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu već je rasprodano.

– To je samo dokaz da me Split nikad nije zaboravio, niti ja njega, niti ga itko može izbaciti iz moga srca. Da me netko pita želim li nastupiti u pariškoj Olympiji ili Splitu, uvijek bih odabrala Split – ističe Kesovija.

Dva dana poslije, koncertni niz “To sam ja” nastavlja u HNK Zadar, preko ljeta nastupit će u Trogiru i Hvaru, a na jesen u ljubljanskom Cankarjevom domu.

jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *