Input your search keywords and press Enter.

Teatar Lero u Noći kazališta predstavlja knjigu „Viatik Conte Iva“

Studentski teatar Lero sudjeluje svojim predstavama i izvedbama u programima Noći kazališta od prvog izdanja ove nacionalne kulturne manifestacije.

Ove godine, 19. studenog u 18 sati Lero će predstaviti knjigu „Viatik Conte Iva“ (skice, nacrti, citati, crteži, asemblaži i kolaži) – autora Davora Mojaša, koju je objavio u sklopu svoje biblioteke Bosiok u grafičkoj opremi Nore Mojaš. Predgovor je napisao Hrvoje Ivanković a pogovor Mira Muhoberac. Knjiga na preko dvije stotine stranica uz brojne fotografije donosi poetske scenske reminiscencije Vojnovićevog književog opusa, njegovih dnevničkih zapisa, biografskih i životnih kronologija te raznih drugih priziva u fantazmagoričnim scenskim skicama, izmišljenim i stvarnim događajima i citatima iz Vojnovićeva života. Knjigu će, uz autora, predstaviti predsjednica Lera Katja Bakija i Ivan Viđen uz sudjelovanje članica Lerovog glumačkog ansambla: Jasne Held, Ksenije Medović, Zvončice Šimić, Matilde Perković i Ane Petrović. Po povoljnim cijenama moći će se kupiti i posebna monografska izdanja ovog dubrovačkog teatra: „Lerovnica“ i „Lero u knjigu stavljen“.

Studentski teatar Lero u Lazaretima u subotu 19. studenog u 18 sati!

…………………………..

PUT U SREDIŠTE VOJNOVIĆEVSKOG LABIRINTA

U svojim kazališnim traganjima, tijekom kojih je sa Studentskim teatrom Lero ispisao neke od najvažnijih stranica povijesti hrvatskog alternativnog glumišta, Davor Mojaš preplovio je čitavim arhipelagom kazališnih i književnih ekstrema i avangardizama, da bi na kraju uplovio u mirnu, sjetnu i bolećivo poetičnu luku dubrovačkih nadahnuća…Knjigu Viatik conte Iva nije nužno čitati slijedom kojim je napisana; svaki djelić tog mozaika nosi atmosferu, zaokruženost i pomaknutost cjeline, no čini mi se da je punoća čitateljskog doživljaja ovdje u velikoj mjeri povezana s prethodnim poznavanjem materije (Vojnovića; dubrovačke teme; „bolesti“ nostalgije i melankolije; pasatizma): bez toga Mojaševa knjiga intrigantna je spisateljska ekvilibristika, no s udjelom vlastitog predznanja ona postaje polazište uzbudljive intelektualne igre u čijem središtu nije samo posljednji veliki pjesnik Dubrovnika, nego čitav jedan svemir kojeg je konte Ivo stvorio ili, bolje reći, osvijestio svim poklonicima raguzejskog kulta. Kulta koji, kako to svjedoči i ova knjiga, svemu unatoč još opstaje i isijava.

Hrvoje Ivanković

Lucidan i slojevit višežanrovski teatrin života s Konteom i sjećanja na Grad

Struktura ove Mojaševe knjige podnaslovljene Skice, nacrti, citati, crteži, asemblaži i kolaži bazirana je na postdramskom obzoru u kojem autor na prvi pogled nespojivo, na tragu poetike montaže atrakcija Daniila Harmsa, i iz perspektive lucidna performansa i konceptualne izložbe s poželjnom sinestezijom podjednako pozitivno dekadentne i nove osjećajnosti spaja veći dio Vojnovićeva opusa. Napisana kao lucidni (u)spomenar na remek-djelo kontea hrvatske književnosti, ova Mojaševa knjiga svjedoči o cjeloživotnom autorovu istraživanju života i djela Iva Vojnovića s kojim se Davor Mojaš višekratno susreće i kao kazališni redatelj i kao svestrani pisac i kao novinar i kao publicist i kao urednik i kao književnik. Kao u Beckettovu Svršetku igre i malim i velikim Tekstovima nizašto, kao u Harmsovim kazališnim i književnim kockama navodne otkačenosti i avangardnoga apsurda, sjedimo u kazalištu Vojnovićeva života kao počasni gledatelj i slušatelji Mojaševe knjige-teatra koja nam nudi vječni vojnovićevski i dubrovački nedovid u predočene slike, riječi, skice, tekstove, scene, sjene i pozornice ljubavi i sjećanja i kojoj/kojemu ćemo se uvijek vraćati kao malešnu a veliku oltaru naše dubrovačke, naše hrvatske, naše svjetske duševnosti s gosparom Ivom Vojnovićem podruku i s podsrcem s njegovim slikama i akordima.

Mira Muhoberac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *