Input your search keywords and press Enter.

DUBROVNIK FESTIWINE 2015. U SLUŽBI RAZVOJA UGOSTITELJSKE STRUKE:

Drugi po redu Dubrovnik FestiWine završio je 25. travnja 2015. zatvaranjem središnje vinske izložbe, međutim aktivnosti vezane za festival nastavile su se kako je i najavljivano tokom festivala.

Tako je u utorak, 09. lipnja u Palači Ranjina, u Uredu župana s početkom u 10.00 sati održana konferencija za novinare na kojoj je dat osvrt na drugi regionalni festival vina Dubrovnik FestiWine, a povod konferencije bilo je predstavljanje javnog natječaja kojeg je objavila Dubrovačko-neretvanska županija. Javni natječaj „Dubrovnik FestiWine Challenge 2015.“ natječaj ja za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci – jednom kuharu i jednom konobaru.
Suradnja s chefom Tomažem Kavčićem kao i stipendiranje mladih talenata dogovoreno je i ostvarena kroz projekt „FestiWine Gala“, donatorske gala večere čiji je prihod namijenjen za spomenutu stipendiju. FestiWine Gala realizirana je uz svekoliku pomoć i suorganizaciju grupacije ALH. Chef domaćin Petar Obad i chef gost Tomaž Kavčić kuhali su delicije uz koje su se posluživala županijska vina po odabiru Siniše Lasana, sommeliera, aktualnog prvaka Hrvatske, a Rene Bakalović bio je gourmet voditelj ovog eno-gastro spektakla.

Program natječaja pobliže je objasnio Maro Kristić, pomoćnik pročelnika iz UO za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije te je kazao: „Dvoje kandidata dobit će vrhunsku priliku učiti od svjetskih stručnjaka. Stručno usavršavanje kandidata u trajanju od trideset dana održati će se Sloveniji, Vipava u restoranu Pri Lojzetu-Dvorac Zemono, uz mentorstvo chefa Tomaža Kavčića i njegovog stručnog tima. Stručno usavršavanje kandidata planira se održati u razdoblju između 15. listopada do 01. prosinca 2015. godine. Stipendija iznosi 35.250,00 kuna po kandidatu, a iz nje će se financirati troškovi mentorstva i resursa za rad na stručnom usavršavanju, smještaj, boravak, putni troškovi te putno osiguranje kandidata. Dio stipendije u iznosu od 7.500,00 kuna izravno će se uplatiti svakom od odabranih kandidata. „ – kazao je Kristić.

Konferencija za medije bila je prilika da se kratko osvrnemo i na festival iza nas pa je tako župan Nikola Dobroslavić kazao:“ Ocjenjujem festival uspješnim, ocjenjivanje vina s međunarodnim žirijem pokazalo se kao jako dobar i uspješan dio cjelokupnog projekta. Vinska setemana također je protekla vrlo uspješno, te ostvarila svoj cilj, a to je da se u restoranima i hotelskim objekatima nude županijska vina. Jer naša županija uistinu ima najbolje vina!“.

Kratko su spomenuti i rezultati ocjenivanja, a na konferenciji je sudjelovao i Petar Crvik ispred vinarije Crvik, pobjednika ovogodišnjeg ocjenjivanja vina Dubrovnik FestiWine Trophy sa svojim vinom Pomet, plavac mali selekcija 2012. Petar je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem na festivalu i naravno pobjedom na ocjenjivanju, te je pozdravio napore organizatora, Dubrovačko-neretvanske županije i RRA DUNEA, u nastojanjima da i dalje razvijaju započetu vinsku priču.

natječaj: Javni natjecaj za dodjelu stipendija FestiWine (1)

Dubrovnik PartneR agencija
Anđela Matić