Input your search keywords and press Enter.

Svjetski znanstvenici u Dubrovniku

Ljetna škola „Dubrovnik Summer School on Molecular Biosciences in Medicine“ održat će se od 11. do 14. rujnau prostorima Studentskog doma. Nastavno na ljetnu školu, 15. rujna, održava se uz nju vezan međunarodni simpozij o oksidacijskom stresu. Ljetnu školu će pohađati pretežito mladi liječnici i studenti doktorskog studija „Molekularne bioznanosti“ kojem je nositelj osječko sveučilište, a ostvaruje se u suradnji s dubrovačkim sveučilištem i Institutom „Ruđer Bošković“.

Predavanja će održati devet vrhunskih svjetskih znanstvenika iz Hrvatske, Austrije, Italije, Francuske i Japana koji su objavili više od 2.000 znanstvenih radova citiranih više od 100.000 puta, te su gotovo svi uvršteni među 1% vodećih u svijetu. Teme predavanja uključuju gotovo sva područja molekularne biomedicine, s naglaskom na suvremene teorijske i analitičke pristupe najnovijim spoznajama o bolestima vezanim uz starenje i stres, kao što su bolesti srca i krvnih žila, upalne, degenerativne i metaboličke bolesti, te posebice rak, ali i COVID-19. Pri tome će oksidacijski stres biti prikazan s različitih aspekata molekularnih bioznanosti kao sastavnica ne samo bolesti nego i fizioloških.

Polaznici ljetne škole će kroz dva posebna seminara biti upoznati i s odgovarajućim postupcima za uzimanje i patohistološku analizu tkiva, te s načinima uspješnog ostvarivanja poduzetničkih i poslovnih zamisli u znanosti.

Naposljetku, u petak 15. rujnameđunarodni simpozij o oksidacijskom stresu će biti usmjeren prema vrlo specifičnim i manje poznatim područjima ovog vrlo popularnog područja interdisciplinarnih znanosti. Obuhvaćajući predavanja o masnoćama i njihovoj oksidaciji tijekom stresa i bolesti, te o gotovo nepoznatim mogućnostima modifikacije za život važnih molekula tijekom oksidacijskog stresa i sprječavanju štetnih procesa pomoću selena, ova znanstvena događanja će biti jedinstvena u svjetskim razmjerima, a upotpunit će ih i koncert gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra u suradnji s mladom sopranisticom Muzičke akademije iz Zagreba i uz potporu Lige protiv raka Dubrovnik.

Domaćin ovih događanja je Sveučilište u Dubrovniku, a organizator prof. dr. Neven Žarković, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju Instituta „Ruđer Bošković“ i dugogodišnji prijatelj i suradnik dubrovačkog sveučilišta od vremena njegovog osnivanja.

sveučilište u dubrovniku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.